Tobzódni fog a kultúrában a Szent György Napok közönsége

Irodalmi programok, könyvvásár, utcazene-fesztivál a Szent György Napokon.
Hirdetés

Az idei Szent György Napok kulturális hetén több irodalmi program kapott helyet és könyvvásárt is rendeznek. Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: kihasználják, hogy idén a Szent György Napok nem esnek egybe a Budapesti Könyvvásárral, és több erdélyi kiadó is ráér, hogy Sepsiszentgyörgyre látogasson. Ezek mellé olyan román kiadókat is meghívtak, amelyek több kortárs magyar irodalmi alkotást jelentettek meg. Gombos Zoltán, a Városimázs Iroda munkatársa elmondta:

további kiadók jelentkezését várják.

A könyvvásárt április 30. és május 3. között tartják a Székely Mikó Kollégium konferencia termébe. A rendezvény szervezői a Tega Rt., a Bod Péter Megyei Könyvtár és Sepsiszentgyorgy Polgármesteri Hivatala.
 
A kulturális hét alatt két könyvbemutatót és egy közönségtalálkozót szerveznek. Április 25-én, szombaton, 18 órától a  Gábor Áron Teremben mutatják be Jože Hradil szlovén író, Képek arc nélkül (2013) című könyvét. Az 1935-ben Muraszombatban született szerzőnek műfordítóként oroszlánrésze van abban, hogy a magyar irodalom színe-java szlovénül is olvasható. A szerző beszélgetőtársa Erdély Judit magyartanár lesz.
 
Április 28-án, kedden, szintén 18 órától a Gábor Áron Teremben közönségtalálkozóra kerül sor Fábián Janka magyarországi íróval. Az 1973-ban született, történész végzettségű szerző az utóbbi öt évben vált az egyik – székelyföldi olvasók által is – nagyon kedvelt íróvá. Nosztalgikusan idilli
 

történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom legszebb hagyományait idézik,

 
hitelesen és érzékletesen felelevenítve történelmünk elfeledett vagy kevésbé ismert eseményeit. A szerző beszélgetőtársa: Tulit Éva színművésznő (Sepsiszentgyörgy). Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
 
Április 30-án, csütörtökön, 18 órától Martos Gábor magyarországi művészeti íróval Damokos Csaba grafikus, a romániai képzőművész-szövetség Kovászna megyei szervezetének elnöke és Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget a műkereskedelem és a műgyűjtés-történet kulisszáiról. A MúzeumCafé folyóirat főszerkesztője tizenöt éve foglalkozik intenzíven a műkereskedelem elméleti kérdéseivel, több száz cikket írt a témakörben, és 2011-ben Magyarországon elsőként doktorált ebből.
 
Ami az idei Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivált (SUF) illeti,
 

három nap alatt tíz együttes lép fel összesen négy helyszínen.

 
A hatodik alkalommal megszervezett SUF a városnapok programjába integrálták, mert a szeptemberi időpont nem hozta meg a várt sikert – mondta el szerdai sajtóértekezletén Nagy Krisztina főszervező. Az előadások dél körül kezdődnek és a Bistro kertet leszámítva, véget érnek azelőtt, hogy a nagyszínpadon megkezdődjenek a koncertek. 

Négy helyszín lesz: a Mikó szobor előtt, a Gróf Mikó Imre és a Gödri Ferenc utca sarkán, a Régi Posta, a mostani helyi adóhivatal előtt, és a fesztivál legrégebbi támogatójánál, a Bistro kertben.

Helybeli résztvevők: a Harmónia Kamarakórus, a Bloomer, a Mandula Duó, és a Spontán, Kézdivásárhelyről a Crazy Plumbers és az Ego Sum. Kolozsvárról az Indie Folker, Bukarestből a Barbarossa Samba Group és Magyarországról két együttes, az  Inner Garden és a Huckleberry Guys. 

Fotó: Vargyasi Levente

Hirdetés