Markó: Románia nem jogállam

Nyílt levélben indokolta meg a restitúciós ügyek miatt korrupcióval gyanúsított képviselő, miért mondott le.
Hirdetés

Kétségbe vonja Románia jogállamiságát és azt ígéri: mindent megtesz a „beteg igazságszolgáltatás” működtetőinek felelősségre vonása érdekében Markó Attila szerdán lemondott RMDSZ-es képviselő, aki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint három rendbeli hivatli visszaélést követett el a restitúciós hatóság tagjaként.

„Számomra Románia jogállamisága már a Mikó-döntéssel együtt megszűnt,

nem beszélve arról, hogy ezzel egyidőben úgy kérték az előzetes letartóztatásomat, hogy az ügyészek eleve tudták, hogy nem vettem részt az inkriminált ülésen. Túl erős az igazságérzetem és túl erős az igazságtalansággal szembeni ösztönös ellenkezésem, mintsem elfogadjam, hogy egy ügyészségnek az igazságszolgáltatás szent nevében joga van visszaélni, meghurcolni, tévéshow-t kreálni, nyilvánosan felakaszttatni” – írta Markó.

„Én azt választottam, hogy

nem fogok a visszaélések sorozatát elművelő ügyészség karjaiba rohanni, hogy elnémítsanak,

hogy elvegyék tőlem azt a lehetőséget, hogy ország-világ előtt kimondjam az igazságot. Ha másképp tettem volna, akkor nem látta volna senki a Bica-ügy jegyzőkönyveit, nem írhattam volna le több ízben is a véleményemet blogbejegyzésekben, és nem létezne ez a levél sem. Viszont ebben a vívódásomban, harcomban azt tapasztaltam, hogy ez az állapot nem tesz jót senkinek. Ezért vállaltam azt, hogy ezzel a lépéssel feloldom az általam másokra is nehezedő nyomást” – fogalmazott.

„Ugyanakkor hangsúlyozom: lemondásom nem változtat az ártatlanságomon. Azt változatlanul fenntartom, és a magam eszközeivel harcolni is fogok érte, és lennie kell az Európai Unióban olyan igazságszolgáltatásnak, mely ezt el is fogja ismerni. Ezzel azoknak válaszolok, akik azzal vádolnak, hogy kivonom magam az eljárás alól. És ehhez hozzáteszem rögtön azt is, hogy

megkeresem a módját annak, hogy felelősségre vonják mindazokat, akik egy beteg igazságszolgáltatást működtetnek,

Hirdetés

bűncselekmények hiányában elítélnek, vagy megalapozatlanul akarnak letartóztatni. De ide egy olyan parlamentre is szükség lesz, amely meghozza azokat a törvényeket, amelyek az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága csorbítása nélkül gátat vethetnek a visszaéléseknek.

Ami a közképviseletünket illeti, nagy terhet vett le válláról a lemondásom. Számomra egyértelmű, hogy ebben a közhangulatban képtelenség naponta elmondani, hogy Markó Attila ártatlan. Mert sajnos egy olyan manipulált közhangulat alakult ki, melyben már senkit sem érdekel valakinek az ártatlansága, amíg olyan szépen mutat a bilincs a tévében. A vádiratok megírása előtt bekövetkező nyilvános akasztások korában nem az az első gondolatunk, hogy „állj meg vándor, ez egyelőre még csak egy puszta vád, a bíróság fogja majd eldönteni”, hanem sokkal inkább az, hogy „helyes, vesszen a férgese, valamit biztos csinált, ha piszkálják”. Egyszer tehát lövünk, utána kérdezünk. Még akkor is, ha valóban vesznie kell a férgesének, félre kell állítani azokat, akik közpénzt lopnak, akik csalnak és gúnyt űznek azokból, akiknek szavazataiért időszakonként könyörögnek.

Igen, így van: nem ilyen képviselőkre, politikusokra van szükség. De meg kell találjuk a módját annak, ne kollektív megbélyegzés útján érjük el a megtisztulást, főleg ne olyan megbélyegzéssel, amely képtelen meglátni az ártatlanságot” – áll a levélben.
 

Hirdetés