A kocsmákban is betilthatják a dohányzást

A közintézményekből is kitilthatják a dohányzást, ha elfogadják a vonatkozó jogszabály szigorítását. A szándék megvan.
Hirdetés

A közintézményeken kívül a bárokra, éttermekre, klubokra és játszóterekre is kiterjesztenék a dohányzást korlátozó törvény szigorítását, amelynek enyhébb változatát a szenátus két hete megszavazta. Ahhoz, hogy a szigorítás érvénybe lépjen, a képviselőháznak is el kell fogadnia a tervezetet.

A 2002/349-es törvény eddig is korlátozta a dohányzást a közintézményekben, ám a március 18-án elfogadott módosító indítvány értelmében a dohányzásra kialakított helyiségeket is megszüntetik.

Magyarán: végképp száműzik a cigarettafüstöt a kórházakból, iskolákból, állami hivatalokból.

A felsőházból az elfogadott javaslat március 23-án érkezett meg a képviselőház bizottságaiba. Bónis István, az egészségügyi bizottság (a döntő bizottság ebben a kérdésben) RMDSZ-es tagja a maszol.ro-nak elmondta, rengeteg módosító indítvány érkezett be az elfogadott tervezethez, így egyelőre még nem tudtak érdemben tárgyalni a törvénymódosításról. Mivel az indítványok között olyan is szerepel, amely nem csak a közintézményekből száműzné a füstöt, hanem a vendéglátó-ipari egységekből is, ezért az illetékes minisztériumok álláspontját is ki kell kérni. – „Ahhoz, hogy a bárokra, vendéglőkre is kiterjeszthessék a szigorítást, meg kell vizsgálni például, hogy ez a költségvetésre milyen hatással lesz. Azt sem árt felmérni, hogy a társadalom egyáltalán felkészült-e egy ilyen szigorításra” – magyarázta a képviselő.

Arról, hogy mire számíthatnak még a dohányosok, az alábbi linken olvashat.
 

Hirdetés