Johannis: Avram Iancu-párti vagyok

Ezért aztán szívesen nemzeti hőssé nyilvánítja. Ha adottak a formai feltételek.
Hirdetés

„Erdélyi vagyok, Avram Iancu-párti. Tetszik nekem ez a történelmi személyiség, szívesen nemzeti hősnek nyilvánítanám” – jelentett ki kedd esti sajtótájékoztatóján Klaus Johannis.

Az államfő arra az újságírói kérdésre reagált, hogy nemzeti hősnek nyilvánítaná-e az erdélyi románok 1848-49-es szabadságharcosát. A kérdés pedig arra utalt, hogy korábban Johannis visszaküldte a parlamentnek újbóli megvitatásra azt a törvényt, amely Avram Iancut a román nemzet hősévé nyilvánította.

Az államfő sajtótájékoztatóján azt mondta: a törvény kezdeményezőinek jó szándékaik voltak, de eltévesztették az eljárást. „Nem azért küldtem vissza a törvényt, mert nem tekintem nemzeti hősnek Avram Iancut. Annak tekintem. Azért küldtem vissza, hogy a tervezetet a törvényes eljárásokhoz igazítva a román nemzet hősévé nyilváníthassuk” – magyarázta.

Mint ismeretes, az érv az volt, hogy az alkotmány értelmében kizárólag az államelnök hatáskörébe tartozik a tiszteletbeli címek odaítélése, így a parlament nem nyilváníthat senkit nemzeti hőssé.
 

Hirdetés