Borbély: alkalmazza Kijev a nyelvtörvényt!

Azt amelyet korábban megpróbáltak visszavonni, ami kiváló ürügyet szolgáltatott az orosz beavatkozásra.
Hirdetés

Azt kérte Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke, az RMDSZ politikai alelnöke ukrán parlamenti képviselőktől, hogy minél hamarabb ültessék gyakorlatba az ukrán regionális nyelvtörvényt, amelyet a kijevi parlament megpróbált visszavonni. „A nyelvtörvény alkalmazása jó példa lehetne Románia számára is a kisebbségi nyelvhasználat szempontjából” – fogalmazott Borbély László. Mint ismeretes, Ukrajnában jelentős létszámú magyar és román közösség is él.

Borbély egy román parlamenti küldöttség tagjaként hétfőn Kijevben találkozott az ukrán parlament (Rada) Külügyi Bizottságának elnökével, Hanna Hopkóval, az Európai Integrációs Bizottság elnökével, Irina Gerascsenkóval, valamint a Honvédelmi és Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaival.

A hétfői egyeztetésen Borbély kifejtette: Románia aggódik a szűnni nem akaró ukrajnai konfliktus miatt, hiszen az események az egész régióra kihatással vannak. „Románia tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és integritását, meggyőződésünk, hogy tárgyalások útján, diplomáciai eszközökkel kell megoldást találni, a minszki egyezményben megfogalmazott kitételek alapján” – hangsúlyozta Borbély, aki felszólalásában a kishatárforgalmai egyezmény mielőbbi ratifikálását kérte az ukrán elöljáróktól. „Az egyezményt a két ország miniszterelnöke már tavaly októberben aláírta, Románia ezt követően rövid időn belül ratifikálta, most pedig az ukrán parlamenten a sor, hogy ezzel is könnyítse a két ország közötti határátkelést” – tette hozzá Borbély.
 

Hirdetés