Szülői hálózattal nyomul vissza az iskolákba az ortodox egyház

Az ortodox egyház az ország minden megyéjére és nagyobb városaira kiterjedő szülői hálózata azt szeretné elérni, hogy minden iskolának legyen külön pópája. A melegek ellen is intézkednének.
Hirdetés

Alig pár hónappal azután, hogy az alkotmánybíróság meghozta döntését és választható tantárggyá tette a vallásórákat az iskolákban, a Román Ortodox Egyház által mozgósított szülők egyesületbe tömörültek. Intézményes formában olyan célokat fogalmaznak meg, melyek felülírják a taláros testület néhány hónappal ezelőtti döntését.

A Szülők a vallásórákért elnevezésű egyesület (Asociația Părinți pentru ora de Religie) saját sikerként könyveli el, hogy a szülők több mint 91 százaléka kérvényezte, hogy gyermeke járhasson vallásórára. A sikeren felbuzdúlva most azt kérik, hogy minden iskolához rendeljenek ki egy papot, ugyanakkor Románia alkotmányát is módosítanák úgy, hogy ismét kötelezővé váljon a vallásoktatatás. Az egyesület azért is síkra száll, hogy az alkotmány tegye egyértelművé: a családalapítást kizárólag egy férfi és egy nő házastársi viszonyához köthető. Célként megfogalmazták, hogy a hálózat kiterjesztését az ország minden iskolájára.

Az egyesület az elmúlt hétvégén gyűlésezett Bukarestben. A találkozón részt vett Dániel pátriárka is. 

Fotó: basilica.ro

 

Hirdetés