Háború dúl az ANAF, a sajtó és a kisvállalkozók közt

Miközben az adóhatóság azzal vádolja a sajtót, hogy valótlan, illetve téves információkat közöl nagyszabású ellenőrző akciójával kapcsolatosan, egyre több banális eset kerül nyilvánosságra.
Hirdetés

Az Országos Adóhatóság keretében az adócsalás visszaszorítására létrehozott igazgatóság alig több, mint két hete kezdte meg adócsalás-ellenes akcióját, máris egyre kirívóbb esetekről hallani. Az ANAF eddig 177, többségében kisvállalkozást záratott be, és 778 esetben szabott ki pénzbírságot.

Legutóbbi „fogása” az egyik bukaresti egyetemen működő fénymásoló üzlet volt, melyet 5 lej többletért zártak be és szabtak ki 6000 lej büntetést. Az üzlet tulajdonosa a Gândul-nak elmondta: ha egy ügyfél 70 baniért fénymásol, akkor általában nem veszi el az egy lejből visszajáró 30 banit. Az aprópénz miatt pár lejjel mindig több van a pénztárgépben, mint amennyiről nyugtát adtak. A férfi nehezményezte az ANAF ellenőreinek lekezelő stílusát és sértő hangnemét is. Szucsáván egy húsüzletet zártak be, mert 50 banival kevesebb volt a pénztárgépben, mint amiről nyugtával rendelkeztek.

Egy újságíró, Stelian Negrea azt állítja, hogy az ANAF igazgatójának, Gelu Ștefan Diaconunak a családja kezében lévő bukaresti International Hotelben egy kávé és egy ásványvíz elfogyasztása után nem kapott nyugtát. Felhívta az adócsalások bejelentésére nyitott zöld számot, ahol arról biztosították, hogy az adóhatóság hamarosan kiszáll a helyszínre és ellenőrzi a pénztárgépet. Erre azonban mindeddig nem került sor.

Fotó: paginaeuropeana.ro

Hirdetés