Lassan gyűlnek a kilométerek

Újabb 17 km-es autópálya-szakaszra írtak ki versenytárgyalást. A Magyarnádast és Nádasszentmihályt összekötő szakaszon négy viadukt is található.
Hirdetés

Versenytárgyalást hirdetett az országos útügyi hatóság az észak-erdélyi autópálya újabb szakaszának megépítésére, amely Kolozs megyében Magyarnádast és Nádasszentmihályt köti össze.

A 17 kilométer hosszú belső-erdélyi útszakaszon négy viadukt is található, így a szerződés értéke eléri a 687,5 millió lejt (155 millió euró). A kiírás szerint a majdani kivitelezőnek hat hónap áll rendelkezésére megtervezni az utat, az építkezésre pedig egy év – írta a Mediafax hírügynökség. Az út építésének költségeit állami költségvetésből finanszírozzák.

A cégeknek május 6-ig kell benyújtaniuk ajánlatukat.

Az év elején jelentették be azoknak a konzorciumoknak a nevét, amelyek megépítik az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti öt szakaszát. Ezek hossza összesen 56,5 kilométer. Jelenleg építés alatt áll a Gyalu és Magyarnádas közötti mintegy 8,7 kilométeres szakasz is, amely lehetővé teszi, hogy a Szatmárnémeti–Kolozsvár országútról is fel lehessen jutni az autópályára.

Az észak-erdélyi autópályán jelenleg 52 kilométeren lehet közlekedni a Kolozs megyei Aranyosgyéres és Gyalu között. Amennyiben megépülnek a Marosvásárhely–Aranyosgyéres, a Gyalu és Magyarnádas, valamint a Magyarnádas és Nádasszentmihály szakaszok is, akkor

összesen mintegy 135 kilométeren lehet majd közlekedni.

Hirdetés

Az észak-erdélyi autópálya eredeti hosszát 415 kilométerre tervezték a Bors és Brassó közötti nyomvonalon. Mint ismeretes, ennek megépítésére a hatóságok 2003-ban kötöttek szerződést az amerikai Bechtel vállalattal, de miután több mint 10 év alatt csak 52 kilométer épült meg, Bukarest 2013-ban felbontotta a szerződést az amerikaiakkal.

Fotó: citynews.ro

Hirdetés