Szakmai levelezőlistákat kezdeményeznek pedagógusoknak

A Kulturális Autonómia Tanácsnak ezek az elképzelései az erdélyi magyar oktatás jövőjét illetően.
Hirdetés

Az RMDSZ kezdeményezésére 2012 áprilisában létrejött tudományos, művészeti, művelődési és szakmai szervezetek döntéshozó fóruma szombaton határozott erről a kolozsvári Bánffy-palotában tartott ülésén.

A tanács úgy vélte, 15–18 középiskolai tantárgynak megfelelő levelezőlistára lenne szükség, amelyek mintegy tízezer magyar oktatónak biztosítana fórumot a szakmai párbeszédre.

A tanács a listák moderátorai számára havi juttatást kíván biztosítani.

Az ülésen Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese számolt be arról, hogy hamarosan lezárul annak az erdélyi magyar oktatási stratégiának a kialakítása, amelyik települési szintre lebontott választ ad arra a kérdésre, hogy milyen lehetőségei nyílnak a magyar gyermekeknek magyarul tanulni. Mint elhangzott, az a cél, hogy ne legyen olyan magyar család, aki a gyermekét magyar iskolába szeretné íratni, és nincs erre lehetősége.

A KAT arról is határozott, hogy oktatási programot indít az erdélyi magyar művelődési intézmények munkatársai számára. Székely István, a KAT elnöke beszámolójában elmondta,

az elmúlt évben 12 szakterületen indítottak közvitát,

Hirdetés

hogy felvázolják például az erdélyi magyar oktatás, könyvkiadás, képzőművészet jövőképét, vagy akár a művelődési házak, a szórványban működő magyar házak kihasználásának kérdéseit.

Felidézte, a testületet azért hozták annak idején létre, hogy együttműködési keretet képezzen a politika és a civil társadalom között, és megelőlegezték számára azokat a hatásköröket, amelyeket a román parlamentben immár hét éve elakadt kisebbségi törvény kulturális autonómiájára vonatkozó fejezete biztosít a romániai magyarság reprezentatív testülete számára.

Hirdetés