Zsebkés az üzleti élet bozótjához

Céget vezetsz, de nincs sajtószóvivőd, se PR-részleged? Akkor ezt a bicskát tedd zsebre.
Hirdetés

Kisvállalkozások agyonterhelt vezetőin gondolt segíteni a kolozsvári Marketing-Menedzsment Klub és Csatlós Pál, a Promoteus Advertising tulajdonosa és cégvezetője (a fenti képen) azzal, hogy a reklámozásban azonnal előrántható eszközöket foglalt össze Kommunikációs svájcibicska kis- és közepes vállalkozásoknak címen. 

Csatlós kivételes előadónak bizonyult: az utóbbi pár évben ő vallotta be egyedül, hogy nem jó előadó, aztán rá is cáfolt. (Szelektív tapasztalatom szerint fordítva szokott történni.) 

Kezdő marketingeseknek és kisvállalkozóknak

szedte átlátható rendszerbe, hogyan lehet a marketing és az üzleti kommunikáció a sikeres vállalkozó eszköze. Ahogy például csavarhúzóval is be lehet verni egy szeget a falba, de mennyivel könnyebb kalapáccsal, úgy a jó termékünket sem kéne elszúrjuk rossz vagy csak félig jó kommunikációval.
 
Kis- és közepes vállalkozók gyakran egyszerre kénytelenek ellátni a vezérigazgató, a termelési igazgató, a HR menedzser, a beszerzési igazgató és a marketing menedzser szerepét. Ami nem baj, Csatlós szerint épp az különbözteti meg a vállalkozó típusú személyiségeket az alkalmazotti típustól, hogy míg az alkalmazott egy terület szakértője, addig a vállalakozó több mindenhez ért, de nem feltétlenül specializálódik ezeken a szakterületen.
 
És ahogy konyítania kell például a könyveléshez, úgy át kell látnia azt is, hogy cégének eladási számait növeli az, ahogy kommunikál az ügy- és üzletfeleivel, vagy épp visszafogja a cég üzleti forgalmát. De nem az ő dolga eldönteni, hogy a névjegykártyákon hova kerüljön a logo vagy a telefonszám, hanem a megbízott grafikusé.

Az arculat és kommunikáció nem minden,

de ugyanolyan lényeges eleme egy vállalkozásnak, mint a termék, a logisztika vagy a humán erőforrás – taglalta Csatlós. Bármelyiktől elromolhat az egész szerkezet. Az abszolút minimum viszont, ami nélkül nem lehet meg egy vállalkozás, az
  • az érték, amit a termékkel vagy szolgáltatással létrehozunk,
  • az ügyfelek, akik fizetnek ezért az értékért,
  • és a kapcsolat a kettő között: a kommunikáció.
A legfontosabb, hogy tudd, a termékeddel milyen üzenetet szeretnél megfogalmazni a vásárlóidnak, és eköré kell építeni aztán az egész kommunikációs stratégiát. Ami nem pár hét vagy hónap, hanem két-három év múlva kezd igazán hatni – biztatott a reklámszakember.
 
Az üzenet és annak stílusa építi a terméket, rossz terméket viszont nem lehet kompenzálni jó kommunikációval – figyelmeztetett.

Miért reklámozunk?

– tette fel a kérdést a vállalkozó, és meg is válaszolta: hogy a megfelelő ügyfeleket érjük el. Nem minden termék jó mindenkinek, de a cégvezető egyik feladata, hogy tudja, kiknek szeretné eladni a termékét.
 
Bővebben: azért kell reklámozni, hogy pozicionáljuk a termékünket a piacon, és azokat a klienseket érjük el, akiknek termékünkkel a maximális értéket tudjuk nyújtani. És akik így a maximális profitot nyújtják számunkra.
 
Ha már tudjuk, hogy mit akarunk üzenni a termékünkkel és kiknek, akkor hozzuk létre az üzenetet célbajuttató eszközöket úgy, hogy bármikor be tudjuk őket vetni.

A kommunikációs svájcibicska pengéi

Ilyen, állandóan kézügyben lévő eszköz kell legyen
  • a cég logója: vektoriális, vagyis tetszőlegesen nagyítható formátumban, színesben és fekete-fehérben, akár negatívban is;
  • az arculat színvilága: 2-3 szín bőven elég;
  • a színkódokat már elejétől kezdve rögzítsük RGB, CMYK és Pantone rendszerben egyaránt;
  • a betűtípust is szögezzük le az arculati kézikönyvükben, mert mindegyik típus mást üzen (a kevesebb itt is több).
A legfontosabb pedig a brief: ebben a standardizált eligazításban írjuk le a megbízott arculattervezőnek, a kreatív csapatnak, mit és milyen üzenettel szeretnénk reklámozni. Ne gondoljuk, hogy egy egyszerű telefonbeszélgetés ki tudja váltani a leírt fogódzót.
 
Marketing és Menedzsment Klub Kolozsváron
 
Klubélet a marketingeseknél
 
A brief módszeressége segíti a vállalkozót abban, hogy ne hülye kérdést / elvárást fogalmazzon meg a kreatív csapat felé, mert akkor hülye választ fog kapni.
 
Ennek az írott eligazításnak tartalmaznia kell
  • a cég nevét,
  • a termék nevét vagy a brandet, amit reklámozni akarunk,
  • a kapcsolattartó személy nevét és elérhetőségét,
  • a munka nevét (szórólap készítése, honlap tervezése, stb.)
  • a határidőt,
  • a célcsoportot,
  • az üzenetet / koncepciót,
  • a cél(oka)t (de két-háromnál ne többet), és számszerűsítve (bolt forgalmának növelése, webáruházban megejtett vásárlások növelése x százalékkal)
  • az insightot vagy felismerést: a termék vagy a célcsoport egy specifikus vonása, amire rájöttél, és amit használni szeretnél a reklámkampány során.
Erre a feltételrendszerre a megbízott kreatív csapat több (akár négy-öt) arculattervet is kidolgoz, de a megrendelő vállalkozónak kell kiválasztania a megfelelőt. Akinek tudnia kell, hogy milyen hangnemben szeretne kommunikálni az ügyfeleivel: viccesen vagy komolyan, vérprofin vagy lazán, tegeződve vagy magázódva, stb. A megrendelő persze nem mindig a legjobb ötletet választja ki, avatott be saját tapasztalataiba Csatlós Pál.
 
Ha megvan a termékünk, az üzenetünk és annak vizuális (esetleg auditív) elemei, akkor már csak ki kell választanunk, 

milyen csatornákon szeretnénk reklámozni.

Ezeket a vizuális és auditív elemeket készítsük elő több formában is, hogy egyaránt jól mutasson 
  • a honlapunkon,
  • a blogunkon,
  • a Facebook-oldalunk borítóképeként,
  • a céghez, termékhez kötődő esemény háttérképeként,
  • a LinkedInen vagy
  • Mailchimp hírlevélben.
 
A webes jelenlét mellett ne feledkezzünk meg a fizikai reklámhordozókról sem, Csatlós szerint ma már elengedhetetlen, hogy a név és a logo mellett legyen szlogenünk, és ezeket megjelenítsük névjegykártyán, fejléces papíron, borítékon, mappán, ajándéktárgyakon, szórólapokon, plakátokon.
 
Nagyon hatásos, de kevesen használják nálunk Csatlós szerint a profi termékképeket és a hangulatképeket. És ha kezdőként nagyon be szeretnénk robbanni a piacra, feltétlenül készíttessünk rádió jingle-t és tévében, interneten lejátszható videót a termékünkről.
 
Bár Csatlós el szerette volna kerülni a cégreklámot, hallgatósága rászorította, hogy említsen olyan helyi kis- és középvállalkozásokat, amelyek színvonalas arculatot dolgoztattak ki maguknak. Ha valaki jó kkv-honlapokra kíváncsi, akkor ide, ide, vagy ide, esetleg ide kattintson. Ha éhes, akkor ide is.
 
A Marketing-Menedzsment Klub nemcsak az elménket, hanem jó marketingfogásként az ízlelésünket is pallérozni szeretné: a szerda esti fejtágító borkóstolóval folytatódott. És fog folytatódni ezentúl minden alkalommal, nyugtatnak meg a marketinges diákok mindenkit, aki erről most lemaradt.
 

Hirdetés