Kulturálódás helyett inkább plázáznak Romániában

De miért nem nyitnak könyvtárat vagy színházat a bevásárlóközpontokban?
Hirdetés

A kulturális tevékenységek közül a komolyzenei hangversenyekre és a könyvtárba járás a legnépszerűtlenebb – derül ki az  Országos Kultúrakutató Központ (INCFC) felméréséből. A 1260 fős mintán (közülük 840 bukaresti lakos) végzett közvélemény-kutatás válaszadóinak 16,4%-a a parkban sétálgat, 13,7%-a plázázik,  9%-a pedig opera- vagy operett-előadást választ, ha van egy kis szabad ideje.

A romániai lakosság közel 14%-a havonta vásárol plázában, míg mindössze 1,7%-a tér be könyvtárba, legalábbis az Országos Kultúrakutató Központ (INCFC) adatai szerint.

Az intézmény a kultúrafogyasztási szokásokat mérte fel a tavalyi év során. A felmérés szerint a megkérdezettek 80,6%-a soha nem megy klasszikus zenei koncertekre, 15,2%-a pedig azt válaszolta, hogy „ritkán” tér be a filharmóniába. Mindössze 0,5% nő és 0,9% férfi állította azt, hogy hetente megy hangversenyre.

A leggyakrabban színházba járó romániai lakos fantomképe a következő: nő, 34 év alatti, felsőfokú végzettségű és nagyvárosi lakos. A vidéken élők egyértelműen hátrányban vannak a kulturális életben való részvételi lehetőségek tekintetében.
 

Hirdetés