Feljelentették a háromszéki prefektúrát

A diszkriminációellenes tanácsnál és a bíróságon is bepanaszolta az MPP a magyar himnusz éneklését bírságoló prefektúrát.
Hirdetés

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolták a Kovászna megyei prefektúrát, amiért az decemberben 5000 lejes bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt – nyilatkozta a maszol.ro-nak a Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke, Kulcsár Terza József.

A CNCD-nél nemrég le is zajlott az első meghallgatás, a következőre március 24-én kerül sor, és erre már a román kormány egy képviselőjét is behívták. Maga az első meghallgatás is felháborította a háromszéki politikust, mert kérte, hogy magyarul beszélhessen, de a CNCD ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a magyarság számaránya Romániában nem haladja meg a húsz százalékot.
 
Az MPP a diszkriminációellenes tanácsnál folytatott eljárással párhuzamosan a sepsiszentgyörgyi bíróságon is pert indított a prefektúra ellen, a következő tárgyalást március 30-án tartják.
 
A bírság ellen Sepsiszentgyörgy lakosai és vezetői azzal tiltakoztak, hogy egy hétig énekórát adtak a prefektusnak: naponta többször is elénekelték a magyar himnuszt a kormánybiztos ablaka alatt. Idén Hantz Péter kutató öt ország himnuszát furulyázta és énekelte el, majd feljelentette saját magát a prefektúrán, hogy vizsgálják meg, vétett-e a törvények ellen.

Hirdetés