A zászlófelvonás már megvolt, Orbán a határon túli magyaroknak is üzent

És ismét itt van március idusa. Ahol magyarok élnek, ma ünnepelnek, Budapesttől Nagyváradon és Szabadkán át New York-ig.
Hirdetés

Megkezdődött a hivatalos március 15-i ünnepségsorozat Budapesten: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából reggel Budapesten, az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját.

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel a Kossuth Lajos téren. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

A zászlófelvonást sok százan kísérték figyelemmel a teret övező járdákról.

A lobogó felvonása után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekara vezetésével ünnepi díszmenet indult a Nemzeti Múzeumhoz. A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődik a díszünnepség, amelyen beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester. Délután az Országház Kupolatermében Áder János, Orbán Viktor és Kövér László jelenlétében átadják a Széchenyi- és a Kossuth-díjakat.

Orbán Viktor egyébként az ünnep alkalmából levélben köszöntötte a Magyarország határain túl élő magyarokat.

Hirdetés

A levélben – melyet számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvasnak vasárnap – Orbán Viktor azt írja: hosszú évszázadok elnyomása után ’48. március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk. A népek tavaszán csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált.

Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel – fogalmazott levelében a miniszterelnök.
 

Hirdetés