„Hazatér” Kolozsvárra A tolonc

A TIFF filmfesztiválon vetítik majd le júniusban Kertész Mihály több, mint száz éve a kincses városban forgatott filmjét.
Hirdetés

Száz évvel az eredeti bemutató után ismét láthatja a kolozsvári filmszerető közönség Kertész Mihály A tolonc című filmjét. A rendkívüli eseményre a Transilvania filmfesztivál (TIFF) keretében kerül sor június 2-án az Állami Magyar Operában, amelynek zenekara élő zenével is hozzájárul a művészeti élmény emeléséhez.

Az előadásra péntektől lehet jegyet váltani a biletmaster.ro honlapon keresztül.
Bár A tolonc 1914-ben forgott, egy későbbi, 1920-as évekből származó, Amerikában forgalmazott kópián került elő 2006-ban, a New York-i Magyar Ház pincéjében. Ekkor azonban még senki sem tudta, hogy mi lapul a dobozban. Csak két évvel később, 2008-ban derült fény arra, hogy milyen filmtörténeti kincs dohosodott a pincében,  mikor a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz szállították és ott Balogh Gyöngyi kutatónak sikerült beazonosítani a filmet. 

A film valóban a magyar filmtörténet egyik legfontosabb korai filmje: Kertész Mihály Oscar-díjas rendező egyik első rendezése, a  főszerepekben pedig olyan neves színészek játszanak, mint Jászai Mari, akinek ez az egyetlen fennmaradt mozgóképes alakítása, Berky Lili és a később Hollywoodban is  híressé vált Várkonyi Mihály.

A restaurált filmhez tavaly Pacsay Attila zeneszerző írt filmzenét, amelyet most az Opera zenekara ad elő. 
 

Hirdetés