Erdélyieket is díjaztak Budapesten

Az emberi erőforrások minisztere március 15. alkalmából osztotta ki a szokásos állami kitüntetéseket.
Hirdetés

Minden évben eljön a március 15-i nemzeti ünnep, és ilyenkor – szokás szerint – még a hivatalos állami rendezvények előtti napokban átadják az ún. művészeti középdíjakat: a Kiváló Művész-, az Érdemes Művész- és Babárkoszorú-díjakat, valamint különböző szakmai elismeréseket.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken a Pesti Vigadóban arról beszélt, hogy amikor eljön március 15., a magyar szabadság napja, első az érzelem: meghatottan emlékezni, csodálni az akkori magyarokat, hogy volt bennük bátorság és tehetség. Az ő eszményeik a szabadság, a béke, a közteherviselés és a jogegyenlőség voltak, és ezt a Magyarországot keressük a díjazottak teljesítményében, alkotásaiban. 

Az érzelem után viszont mindjárt az említett alkotóknak járó elismerések következnek. Átböngésztük a díjazottak listáját, kerestük rajta az erdélyi művészeket, írástudókat, és találtunk is (ha valaki fölött elsiklott a tekintetünk, előre is elnézést kérünk). Az erdélyi díjazottak tehát:
 
• Ferenczes István József Attila-díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat egykori főszerkesztője Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott;
• Gálfalvi György szerkesztőt, esszéírót József Attila-díjjal tüntették ki;
• Elekes Botond a kulturális nemzetpolitika kidolgozásáért részesült Bánffy Miklós-díjban.
 
A díjazottak teljes listáját elolvashatják az alábbi linken.

Hirdetés