Nem szívesem mond le a Szentgyörgy melletti lőtérről a védelmi tárca

A miniszter „a megváltozott politikai és katonai helyzettel” indokolja a hezitálást.
Hirdetés

Egyelőre kérdéses, hogy a román honvédelmi minisztérium átadja-e a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak a lőtér területét, Mircea Duşa tárcavezető ellenben leszögezte, a helyi katonai alakulatnak szüksége van egy gyakorlótérre.

Mircea Duşa védelmi miniszter pénteken Sepsiszentgyörgyre látogatott, ahol a lőtér helyzetéről kérdezték, pontosabban arról, hogy az általa irányított tárca átadja-e a városnak a mintegy 70 hektáros területet.

A tárcavezető a Székely Hírmondó érdeklődésére kifejtette, az országban nemcsak a sepsiszentgyörgyi, hanem más helyi önkormányzatok is kérik a honvédelmi minisztérium bizonyos területeit vagy épületeit. A minisztérium minden esetet külön-külön elemez, és ott, ahol a hadseregnek nincs szüksége a szóban forgó területekre vagy épületekre, átadják az önkormányzatoknak, tette hozzá.

„Ami pedig Sepsiszentgyörgyöt illeti, a minisztérium vezetősége vizsgálja a kérést. Mi nemcsak lőterekről, hanem gyakorlóterekről is beszélünk – fogalmazott Mircea Duşa. Jelenleg, amikor a térségben változott a politikai–katonai helyzet, továbbra is szükségünk van nemcsak lőterekre, hanem gyakorlóterekre is a katonai egységek közelében” – mondta.

A miniszter azt is leszögezte, habár többször is szó esett róla, de Sepsiszentgyörgy esetében nem létezik olyan kormányhatározat-tervezet, amely értelmében a lőteret átadnák a helyi hatóságoknak. Arra a kérdésünkre, hogy van-e erre vonatkozóan szándék, hiszen a honvédelmi tárca már évek óta elemzi a helyi önkormányzat kérését, Mircea Duşa kiemelte, a hadsereg egyik elit egysége Sepsiszentgyörgyön van berendezkedve, nekik pedig szükségük van egy gyakorlótérre a város mellett. Arra azonban már nem kívánt válaszolni, hogy a lőtér területe alkalmas-e erre vagy sem.
 

Hirdetés