Nem lesz referendum Cluj-Napocáról

Leszavazták a városi tanácsban a kezdeményezést.
Hirdetés

A román tanácsosok egyhangúlag leszavazták azt a civil kezdeményezést, hogy Kolozsvár román neve a jelenlegi Cluj-Napoca helyett legyen ismét Cluj, mint az 1974-es átnevezés előtt. Az RMDSZ képviselői tartózkodtak a szavazáson.

A „visszakeresztelési” kísérlet elindítója Györke Zoltán, Kolozs megye korábbi alprefektusa. A kezdeményezők – Györkén kívül többek között Bakk Miklós, Fancsali Ernő, Jurju Cornel, Radu Liviu – korábban a kolozsvári városházához fordultak, és azzal a kérdéssel keresték meg Emil Boc polgármestert, hogy hajlandó lenne-e helyi népszavazást kiírni a névváltoztatásról.

Boc csak a második megkeresésre válaszolt, és leszögezte: nem helyénvaló és nem is időszerű elhagyni Kolozsvár román megnevezéséből, a Cluj-Napocából a Napoca tagot, különben is, egy ilyen intézkedés rengeteg pénzbe és bürokratikus munkába kerülne.

Ezzel párhuzamosan a civil kezdeményező bizottság elindította egy egyesület bejegyzését, amely a tervek szerint előkészíti az aláírásgyűjtést a népi törvénykezdeményezéshez. Ezt a parlamentnek nyújtanák be, legalább 100 ezer szavazópolgár aláírása kíséretében.

Hirdetés

A egyesület bejegyzését az igazságügyi minisztérium hónapok óta hátráltatja.

 

Hirdetés