Külföldi szakértők képezték a vásárhelyi állatkert alkalmazottait

Mert nem mindegy, hogy az állatokat milyen körülmények között tartják, és hogyan bánnak velük.
Hirdetés

Négynapos képzést tartott a marosvásárhelyi állatkert alkalmazottai számára az  Európai Állatkertek Szövetségének (EAZA) egy munkacsoportja. Valerie J. Hare, Sally Binding és Mark Kingston Jones hangsúlyozták: a képzés célja az állatkerti állatok jólétének javítása, környezetük gazdagítása által. Az EAZA szakemberei pénteken sajtótájékoztatón számoltak be tapasztalataikról.

A marosvásárhelyi állatkert egyik nagy előnye, hogy természetes környezetben alakították ki, ugyanakkor fejlett infrastruktúrával rendelkezik – hangsúlyozták az EAZA szakemberei, akik szerint a zárt térben tartott állatok esetében igen fontos a környezetgazdagító tárgyak, módszerek alkalmazása, hiszen ezek által javítható jólétük.  Valerie J. Hare és Sally Binding elmondták, számos európai és egyesült államokbeli vadasparkban jártak, ahol ugyanezeket a szempontokat képviselték, ám nem kívántak összehasonlító elemzést végezni a hazai és a külföldi állatkertek között.

Hangsúlyozták, a legkisebb költséggel járó környezetgazdagítási technikák alkalmazását ismertették meg az állatgondozókkal, fontosnak tartják, hogy az állatkerti alkalmazottak megismerjék az állatok viselkedését, szükségleteit, a módot, ahogy az állatok kommunikálnak. Bezártság hatására ugyanis a vadak a természetestől eltérő módon viselkedhetnek, ezeket fontos megismerni, megérteni. Az állatok megfelelő fizikai életterének kialakítása mellett a  környezetgazdagítási módszerek a fogságban élő állatok megfelelő táplálkozását, látásuk, tapintásuk, hallásuk, ízlelésük, szaglásuk ingerlését, figyelmük lekötését is célozzák, és elengedhetetlen a szociális környezetgazdagítás is. 
 

Hirdetés