Szabadon engedték Tóásó Elődöt

Hat év után kiengedték a bolíviai börtönből Tóásó Elődöt és Mario Tadicot. Tóásó egyelőre még nem jöhet haza.
Hirdetés

Kiengedték bolíviai börtönéből Tóásó Elődöt, a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot – jelentette szombat este az EFE hírügynökség az „ügyet jól ismerő forrásokra” hivatkozva.

Tóásó és Tadic már szerda este elhagyta a La Paz-i büntetésvégrehajtási intézményt, de az információ csak szombaton vált ismertté – írta a spanyol hírügynökség a per más vádlottjainak egyik ügyvédjére hivatkozva, aki nem akarta megnevezni magát – számolt be a szombat este a Magyar Nemzet Online.

Mindkét férfit fegyveres felkelésben való bűnrészességért – vádalku nyomán – öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Ez az idő letelt, így nem kell tovább börtönben lenniük – emlékeztetett a hírügynökség – ismertette az mno.hu. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak. A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt nemzetközi bírálatok érték, nem utolsó sorban a magyar kormányzat részéről.

Hirdetés

Toásó Előd elsőként a Magyar Nemzetnek adott interjút arról, hogy még várni kell a hazatérésére. Elmondta, több ok miatt nem tud még hazatérni.

Fotó: Tóásó Előd és a börtönévei alatt megismert felesége (mno.hu)

Hirdetés