Maros megye: jól hangzó, de bizonytalan útépítési tervek

Szándék elvileg van. Most már csak pénz kell meg komolyság.
Hirdetés

Maros megye szállítási főterve (masterplan) alapján 2015-20 között mintegy 5 milliárd eurót költenének a szállítási infrastruktúra (út, vasút, légikikötők) korszerűsítésébe. A Románia szállítási főtervének részét képező megyei tervre azonban az Európai Bizottságnak (EB) még rá kell bólintania, ellenkező esetben a nagyrészt uniós alapokból remélt összegek elmaradhatnak, ami a beruházások „befagyasztásához” vezethet.

„A megyei főterv nem tartalmazza az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres–Marosvásárhely közötti szakaszát, hiszen a beruházás – amelynek értéke Maros megye területére vonatkoztatva 1,16 milliárd euró – folyamatban van. Az 56 millió euró értékű marosvásárhelyi terelőút sincs belefoglalva, hiszen az építőtelepet tavaly megnyitották. A megyei költségvetésből 25 millió lejt fordítunk az útinfrastruktúra fejlesztésére” – jelentette ki hétfőn Ciprian Dobre, a megyei közgyűlés elnöke, aki az autósztráda kapcsán hangsúlyozta, a fontosabb szakaszokra már aláírták a kivitelezési szerződéseket a nyertes cégekkel, a Radnót–Maroskece szakasz esetében azonban még nem, mivel a versenytárgyalás egyik vesztese megóvta a licit eredményét, a fellebbezéseket elbíráló országos tanács pedig még nem döntött ez ügyben.

A 11,6 kilométer hosszú marosvásárhelyi terelőút munkatelepét tavaly nagy csinnadrattával a kormányfő jelenlétében avatták fel, és elhamarkodott kijelentések is elhangzottak a beruházás befejezési határidejét illetően, miszerint 2015 végére elkészülhet a terelőút. A szó elszáll, az írás megmarad – mondta Ciprian Dobre, aki szerint a kivitelezési szerződésben szereplő 2016-os évet kell alapul venni. Az út építése azonban mégsem kezdődött el, hiszen a nyomvonalon (amely a tanácselnök szerint nem módosult) hat régészeti lelőhelyet derítettek fel a megyei múzeum szakemberei. A terület régészeti tehermentesítése 720.000 lejbe kerül, e munkálatok elvégzésére az építőcégnek, a spanyol Copisa Constructora Pirenaicának a Maros Megyei Múzeummal kellene szerződést kötnie.

Nem ez az egyetlen probléma: a további gondokról az alábbi linken olvashat.
 

Hirdetés