Bretfelean: csak semmi gyülekezés Vásárhelyen!

Megbüntetik a felbujtókat, ha tömeg gyűlik össze a Postaréten.
Hirdetés

A marosvásárhelyi közösségi rendőrség vezetője szerint büntetőjogi feljelentést tesznek a felbujtók ellen, ha március 10-én, a székely vértanúk kivégzésének évfordulóján tömeg gyűlik össze a vértanúk emlékművénél.

Valentin Bretfelean ezt az MTI kérdésére mondta el, azt követően, hogy kedden újabb megemlékezési kérelmet utasított el a polgármesteri hivatal illetékes bizottsága.

Az Agerpres hírügynökség szerint a kérelmet „Székely gárdához” köthető személyek nyújtották be, akik azonban nem jelentek meg, és nem is képviseltették magukat a bizottság ülésén, így nem lehetett velük a rendezvény részleteiről tárgyalni.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a múlt héten jelentette be, hogy a polgármester tiltását követően nem tart tömegdemonstrációt a Székely szabadság napján Marosvásárhelyen, de arra figyelmeztetett, hogy mindenkinek jogában áll egy szál virággal és gyertyával egyénileg leróni kegyeletét az emlékműnél.

„Büntetőjogi eljárásra számíthatnak a felbujtók. Tudjuk, hogy kik azok, akik a törvények megszegésére biztatják az embereket, tudjuk, mi jelenik meg az újságokban és a közösségi portálokon” – jelentette ki a rendőrfőnök.

Hirdetés

Arra a felvetésre, hogy még a Ceauşescu-diktatúra idején is büntetlenül lehetett virágot vinni az emlékműhöz, Valentin Bretfelean kijelentette, „egy dolog, hogy az emberek maguktól odamennek, és más dolog, hogy valaki odahívja őket egy bizonyos időpontra”.

A marosvásárhelyi helyi rendőrség főnöke egyértelműnek tartja, hogy az esetleges március 10-i marosvásárhelyi tömeges megemlékezést felbujtók szerveznék.

Hirdetés