Megkezdődött az aláírásgyűjtés egy új Szent László-szoborért

Bár valóságos csodára lenne szükség, hogy a váradi önkormányzat beadja a derekát, és szobrot állítson a várost alapító Szent László királynak, a civilek nem adják fel. Összefogásra buzdítanak.
Hirdetés

Jelképes helyen, az állomás közelében található Sf. Ladislau utca bejáratánál tartott sajtótájékoztatót hétfő délben Sztuflák Gyula Ede annak a civil kezdeményezésnek a nevében, melynek célja egy Szent László-szobor elhelyezése Nagyvárad főterén.

Az előzményekről Sztuflák elmondta: a Szent László szobrot a váradi Szent László térre elnevezésű Facebook-oldalon lehetett szavazni arról, hogy melyik alkotás elhelyezését kérjék az önkormányzattól. A legtöbben az eredeti, 1892-ben felállított bronzszobrot szeretnék a Szent László téren látni, mely jelenleg a római katolikus püspöki palota udvarán található.

Nem szeretné elmozdítani Szent László bronzszobrát a püspökség

A püspökség viszont elzárkózott a lehetőségtől, és helyette a barokk kőszobrot javasolja felállítani. Ez jelenleg szintén a bazilika mellett található.

Sztuflák úgy tudja, hogy a katolikus püspökség beadvánnyal fordult a polgármesteri hivatalhoz, amelyben felajánlotta a bazilika mellett található kicsi barokk kőszobrot, válasz azonban nem érkezett az önkormányzattól.

A megkérdezett váradiak egyébként a kissé amorf alkotást azért nem fogadják el, mert nem méltó a városalapító lovagkirályhoz – ezt már készítése idején, 1738-ban is megállapították. Így jutottak arra a következtetésre, hogy egy teljesen újat kellene készíttetni a városalapító tiszteletére.

Alacsony művészi értékkel bír a barokk kőszobor

A sajtótájékoztatón Sztuflák elmondta: egy hónap alatt legalább 4000–4500 aláírást szeretnének összegyűjteni, ez azt jelentené, hogy a váradi magyarok 10 százalékához sikerült eljutni.

A cél teljesítéséhez várják a civil és politikai szervezetek, vállalkozók, magánszemélyek segítségét. Jelenleg az Olimpiadei utca 40 szám alatt, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Fő utcai demokráciaközpontban lehet aláírni, de Sztuflák elmondása szerint visz majd az ívekből az RMDSZ székházába is.

Hirdetés

Jövő héten – ha sikerül beszerezni a szükséges engedélyt – néhány nap erejéig a Fő utcára is kiköltözne az aláírásgyűjtés, ahol a járókelők felekezettől és nemzetiségtől függetlenül támogathatják az ügyet.

„Szeretném, ha ez egy civil kezdeményezés maradna, minden váradi magyar sajátjának érezné, és teljes összefogás alakulna ki” – hangsúlyozta Sztuflák. A sajtótájékoztatón részt vettek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői is, várják azonban az RMDSZ csatlakozását is az ügyhöz.

Így tiszteli egy város alapítóját

Nagy József Barna, az EMNT partiumi elnöke elmondta: irodájuk nyitva áll a civilek előtt, bárki bemehet hozzájuk az ívekért. Emlékeztetett arra, hogy a váradi magyarság nem mond le a történelmi utcanevekről, illetve arról sem, hogy az Unirii főteret nevezzék el hivatalosan is Szent Lászlóról.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke kifejtette: az arányosság és a méltányosság jegyében a legkevesebb az, hogy a három román szobor mellett egy új Szent László-szobrot is elhelyezzenek a főtéren, annál is inkább, mivel régi álma ez a városnak: már az 1940-es években is volt hasonló kezdeményezés.

Az önkormányzat többször is elzárkózott az ötlettől, hogy a városalapító Szent Lászlónak szobrot emeljenek a főtéren. A civilek abban bíznak, teljes összefogással sikerül nyomást gyakorolni az elöljáróságra, hogy változtasson az álláspontján.   

Fotó: Mészáros Tímea

Hirdetés