Most akkor biztosított vagy sem a jövedelem nélküli terhes nő?

Nem egyszerű a helyzet. De most kiderül.
Hirdetés

Bár formailag biztosítottnak számítanak, a jövedelem nélküli terhes nőknek fizetniük kell azért, hogy nyilvántartásba vegyék őket – jelent meg több központi lapban. A szakemberek azt mondják, ez így, ebben a formában nem igaz.
Egyes központi médiumok állítása szerint, a munkanélküli és jövedelem nélküli terhes nőket csak akkor veszik nyilvántartásba az egészségügyi intézményekben, ha hat hónapra visszamenőleg befizetik az egészségbiztosítási járulékot. Ennek minimális összege 324 lej.

Nagy D. István, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház szóvivője ezzel szemben azt állítja, ez csak abban az esetben igaz, ha az érintettnek valamilyen munkaviszonya volt.

„Ha alkalmazásban állt, családi vállalkozása vagy cége van, akkor a terhes nőnek valóban be kell fizetnie havi 54 lejt, fél évre visszamenő hatállyal” – magyarázta a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztártól származó információkra hivatkozva a szóvivő. „Ha viszont igazolni tudja, hogy semmilyen jövedelme nem volt, akkor a terhes nő hivatalból biztosítottnak számít, és hozzáfér a minimális biztosítási csomagban előírt egészségügyi szolgáltatásokhoz” – közölte Nagy D. István.

A szóvivő szerint abból adódhatnak nézetkülönbségek, hogy nincs pontosan körülírva, minek kell „beleférnie” a minimális csomagba, és sajnos azt sem értelmezik mindenütt egyformán, hogy miként kell bizonyítani azt, hogy valakinek semmilyen jövedelme nincs.
 

Hirdetés