Kelemen: Romániában visszafelé forog a történelem kereke

Hiszen jogokat vonhatnak vissza és már visszaadott ingatlanokat államosíthatnak újra.
Hirdetés

Magyarországon és Erdélyben azok az igazán erős közösségek, amelyek jövőjük tervezésekor figyelemmel vannak az egyházra és a keresztény értékekre – jelentette ki szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessel együtt a hajdúdorogi görög katolikus egyházmegye új zarándokközpontjának ünnepélyes avatásán vett részt.

A politikus utalt arra, az állam és az egyház viszonya árnyaltabb Romániában, mint Magyarországon, a román állam ugyanis még nem rendezte a romániai magyar történelmi egyházak és a romániai görög katolikus egyházak ingatlanjaival és tulajdonaival kapcsolatos kérdést.

Visszafelé is foroghat a történelem kereke, már visszaszolgáltatott ingatlant államosíthatnak, már megszerzett jogokat visszavonhatnak, de nem szabad úgy tennünk, mintha ennek nem lenne jelentősége – fogalmazott Kelemen Hunor.

Semjén Zsolt arról beszélt: az emberek testi és lelki gyarapodását segíti, ha az egyház szabadon betöltheti szolgálatát. A kereszténydemokrata politikus a kommunizmus áldozatainak emléknapjára utalva hangsúlyozta, az ateizmusra és istentelenségre épülő kommunizmus árnyékában a zarándokközpont átadása szimbolikus jelentőséggel bír.

A beszédek előtt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke szentelte fel és áldotta meg a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, több mint 649 ezer euróból (198 millió forint) felépült új zarándokközpontot.

Hirdetés

A Mária sugara – Közös vallásturisztikai értékek megőrzése és bemutatása című, 1,3 millió euró (397 millió forint) költségvetésű nagyprojekt egyik elemeként elkészült, mintegy 600 négyzetméteres központban a zarándokok fogadására, rendezvények és konferenciák megtartására is alkalmas termeket alakítottak ki, illetve a létesítmény négy kisebb – tárgyalásokra, gyóntatásra, kiscsoportos foglalkozásokra alkalmas – helyiséggel is rendelkezik. Az új épületben orvosi szoba, vizesblokkal felszerelt baba-mama szoba, egy játszóház és egy kegytárgybolt egyaránt helyet kapott.

A program keretében a máriapócsi zarándokház felépítésén kívül a Máriapócs-Szatmárnémeti vonal mentén a nagykárolyi görög katolikus templom és közvetlen környezetének felújítása, a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus plébániatemplom épületének felújítása, valamint a szatmárnémeti román görög katolikus Popp Aurel-kápolna rekonstrukciója is megvalósult.
 

Hirdetés