Nehézfegyvertelenné válik Kelet-Ukrana?

Állítólag már ma megkezdenék a nehézfegyverek kivonását a front mentén kijelölt ütközőzónákból.
Hirdetés

A tervről Eduard Baszurin, a donyecki szeparatista erők parancsnok-helyettese beszélt. Kijevben is megerősítették, hogy Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezetők aláírták az erről szóló dokumentumot.

Baszurin közlése szerint előbb azokból a szektorokból vonják ki a február 12-i minszki megállapodásban foglaltak alapján a nehézfegyvereket, amelyekben már valóban életbe lépett a tűzszünet.

Petro Kanonik, az ukrán fegyveres erőknek a tűzszünet és a fegyverkivonás ügyében illetékes képviselője újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy a szakadárok által a héten megszállt Debalceve esetében külön megállapodás jön majd létre.

„Az ütközőzóna térképét a minszki megállapodás alapján készítették el, és akkor még a város ukrán ellenőrzés alatt állt” – mutatott rá a katonai illetékes, hozzáfűzve, hogy a település megszállásával a szakadárok tulajdonképpen megsértették az egyezményt.
A fontos közlekedési csomópontnak számító – a szakadár megszállás alatt lévő két megyeközpontot, Donyecket és Luhanszkot, valamint az oroszországi rosztovi területet vasúton összekötő – Debalceve beékelődést képezett a szeparatisták területébe.

Elfoglalásával a szakadárok gyakorlatilag „kiegyenesítették” a térségben a frontvonalat. A várost a szeptember 15-én életbe léptetett tűzszünet után is hevesen támadták, majd kedden benyomultak a városba, ahonnan szerdán a súlyos utcai harcok miatt az ukrán hadvezetés kivonta a kormányerők katonáit. Kijev a város átengedéséről hozott döntést azzal magyarázta, hogy elsősorban a katonák testi épségét és életben maradását tartották szem előtt.

Hirdetés

Vasárnap Petro Porosenko ukrán elnök a Twitter közösségi oldalon arról számolt be, hogy az előző nap elkezdődött fogolycsere során 139 ukrán katona szabadult ki a szakadárok fogságából. Szvjatoszlav Ceholko elnöki szóvivő ehhez hozzáfűzte saját Twitter-mikroblogján, hogy az elkövetkező napokban további 140, fogságba esett katona nyerheti vissza a szabadságát.

A nehézfegyverek hátrébb vonásáról szóló bejelentést megelőzően a Kijev kelet-ukrajnai hadműveleti parancsnokságának sajtószolgálata Facebook-oldalán azt közölte, hogy az oroszbarát szakadár erők tizenkét támadást hajtottak végre az ukrán hadsereg állásai ellen vasárnapra virradó éjjel.
    
Fotó: washingtonpost.com

Hirdetés