Váradon is kiújul a magyar nyelvű táblákért folytatott küzdelem

Közigazgatási panaszt tesz az EMNP a nagyváradi önkormányzat ellen.
Hirdetés

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetének elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte: ha nem hatnak az észérvek Nagyvárad önkormányzatára, akkor közigazgatási panaszt tesznek a magyar történelmi utcanévtáblák érdekében. Egyelőre márpedig úgy tűnik, hogy az önkormányzat, és személyesen Ilie Bolojan polgármester magasról tesz a párt által többször is benyújtott javaslatra, miszerint helyezzenek tájékoztató jellegű névtáblákat Várad utcáira.

Az EMNP tavaly októberi beadványára az önkormányzat ismételten azt válaszolta, hogy a helyi közigazgatási törvény és az azt kiegészítő kormányhatározat nem teszi lehetővé, hogy a hivatalosan engedélyezett elnevezéseken kívül más neveket használjanak utcanevekként. Csomortányi úgy gondolja, ez csak kifogás, hiszen a rendelkezés csak a helységnévtáblákra vonatkozik, az utcanévtáblákra nem. Ráadásul ők nem hivatalosan, hanem csupán tájékoztató jelleggel szeretnék kiírni a

közbeszéd természetes részét képező régi magyar elnevezéseket.

Csomortányi közlése szerint jelenleg Nagyváradon a létező 790 közterület-elnevezésből mindössze 36 kapcsolódik a magyar kultúrához, ami csupán 4,5%-os arányt jelent, és ez nem arányos a város lakosságának 25 százalékát kitevő magyar kisebbség számával. A néppárt javaslatát már csak azért is meg kellene fontolnia az önkormányzatnak, mert feleslegessé tenné a további utcanév-változtatásokkal kapcsolatos vitákat és mentesítene az esetlegesen abból adódó adminisztratív gondoktól – vélekedik Csomortányi.

Mind Európában, mind Romániában bőven akadnak példák a kétnyelvű utcanévtáblákra. Csomortányi fotókkal illusztrálta, hogy vannak olyan megyei jogú városok, mint Beszterce vagy Szászsebes, melyek büszkén vállalják múltjukat, és a történelmi szász utcaneveket is kiírják, holott

a szászok jelenléte az 1 százalékot sem éri el az adott városokban.

Közelebbi példával élve Élesden is vannak kétnyelvű utcanévtáblák, holott már csak szórványban élnek magyarok a Bihar megyei településen. Igaz, itt a magyar elnevezések a román nevek tükörfordításai, amit a néppárt Nagyvárad esetében nem támogatna.

Hirdetés

Mint ismeretes, pár évvel ezelőtt a nagyváradi magyarságot erősen megosztotta az utcanévtáblák ügye. Az RMDSZ a tükörfordítások mellett érvelt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak, illetve a Magyar Polgári Párt képviselői a történelmi utcanevekhez ragaszkodtak, az ellentét pedig szinte a tettlegességig kiélezett volt.

Csomortányi egyértelműsítette: rögtön a sajtótájékoztató után közigazgatási panaszt tesz az önkormányzat ellen, így a táblaharc a bíróság előtt folytatódhat.

Hirdetés