Műemlékmentő akció Marosvásárhelyen

Több jelentős történelmi ingatlan is megújulhat.
Hirdetés

Az idei az az esztendő lehet, amikor végre többet lehet majd tenni Marosvásárhely épített örökségéért, karöltve a kulturális élet fejlesztésével, reméli Peti András, a város RMDSZ-es alpolgármestere. Nem újdonság az a tény, hogy egyetlen kulturális intézmény sem tartozik a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal alárendeltségébe, míg a megyei közgyűlés többet is igazgat.

Peti Andrásék feltehetően ezért is latolgatták az egykori Aranykakas vendéglő visszaszerzésének lehetőségét, és jutottak arra a döntésre, hogy a jövő heti tanácsülésen határozattervezetet nyújtanak be, amelyben az áll majd: megtalálták az épület rendeltetését, a város vállalja a kisajátítási procedúrával járó költségeket, illetve ezt megelőzően kérik a megyei önkormányzatot, hogy a prefektúra támogatásával kezdeményezze az ingatlan közhasznúvá nyilvánítási eljárását.

Szándékaik szerint a Bürger-palotában multifunkcionális és multikulturális központot hoznának létre, ahol irodalmi kávéház működne, továbbá színházi és egyéb művészeti előadásoknak nyújtana otthont.

A másik, legalább annyira fontos műemlék a Bolyai-gimnáziummal szembeni régi vármegyeháza, aminek az állaga az utóbbi időben szintén nagyon megromlott, és az ott alkotó képzőművészek egyre többet panaszkodnak az áldatlan viszonyokra. A februári tanácsülésen az önkormányzati képviselők egyelőre arról döntenek, hogy készüljön el az épület felújításának megvalósíthatósági tanulmánya, majd az első adandó alkalommal európai uniós pályázati forrásokat próbáljanak meg lehívni a korszerűsítésre.

Hasonlóképpen fontos tanácsi határozattervezet a műemlékek jelölésére vonatkozik. Peti elmondta: szeretnék tiszteletben tartani a törvény által előírt december 31-ei határidőt.

Hirdetés

Korábban legkevesebb három nyelven kellett feltüntetni (románul és két világnyelven) az épületek műemlék voltát, a tavaly decemberi kulturális minisztériumi rendelet értelmében viszont az adott településen élő kisebbség nyelvén is kötelező feltüntetni ezt. Ezenkívül egy másik kezdeményezésük, hogy QR-kódot is feltüntetnek, hogy az érdeklődők okostelefonjuk közvetítésével még több információt tudhassanak meg az épületről.

Kép: marosvasarhelyi.info

Hirdetés