Külügyminiszter: Schengent a terrorizmus elleni harc hozhatja közelebb

A román és a bolgár külügyminiszter szerint a terrorizmus elleni harcban az Európai Unió javát szolgálná Románia és Bulgária schengeni csatlakozása.
Hirdetés

Romániának és Bulgáriának a schengeni övezethez való csatlakozása erősítené az Európai Unió terrorizmusellenes harcát – jelentette ki Bogdan Aurescu román külügyminiszter, aki bukaresti hivatalában csütörtökön bolgár kollégájával, Daniel Mitovval megvitatta, miként tudják közösen elősegíteni a két ország csaknem négy éve késlekedő schengeni csatlakozását, amely továbbra is kiemelt cél mindkét fél számára. Romániának és Bulgáriának 2011 tavaszán kellett volna belépnie a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, de ezt elhalasztották, miután több EU-tagállam kifogást emelt amiatt, hogy a két országban még igen elterjedt a korrupció.

Aurescu szerint az EU terrorizmusellenes harcát azért erősítené a két ország felvétele, mert Brüsszel szélesebb körű adatbázishoz férhetne hozzá. Úgy vélekedett, kétség sem fér ahhoz, hogy a csatlakozás az EU előnyére válna, mert lehetővé tenné, hogy a terrorizmus elleni harcban hatékonyabbá váljon az együttműködés. Hozzátette: Románia gyakorlatilag már schengeni tagállamként viselkedik, de a tényleges integráció további lendületet adhat az együttműködési erőfeszítéseknek.

Mitov kijelentette: a Schengen-tagságot el kell választani az igazságszolgáltatás figyelemmel kísérésétől, amit Brüsszel 2007, a két ország uniós csatlakozása óta végez Románia és Bulgária esetében. „Mindkét állam teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket, ezt tudja valamennyi partnerünk az EU-ban, így továbbra is kitartunk a cél mellett” – mondta a bolgár külügyminiszter, akit a Mediafax román hírügynökség idézett.

Fotó: cotidianul.ro

Hirdetés