Lakó Péterfi Tünde nem bűnös, de bűnös

Nem, nincs semmi ellentmondás, így döntött a bíróság.
Hirdetés

Pénzbírságot nem kell fizetnie, de figyelmeztetést kapott Lakó Péterfi Tünde a bíróságtól. A Maros Megyei Törvényszék kedden hozott jogerős ítéletet a civil aktivista ügyében, aki 2013-ban kétnyelvű, román–magyar árcédulákat osztott szét az árusok között egy marosvásárhelyi piacon. Lakó Péterfi Tündét akkor 1500 lejre bírságolta a közösségi rendőrség, az aktivista a bírság felét, 750 lejt fizetett be, tiltakozásképpen közösségi gyűjtéssel összeszedett aprópénzzel.

A bírságolási jegyzőkönyvet a bíróság már alapfokon semmisnek nyilvánította, az ítélet azt is kimondta, hogy a civil aktivista visszakapja a 750 lejt, a másodfokú ítélet szerint viszont az alperesnek – a közösségi rendőrségnek – nem kell kifizetnie a perköltséget.

„Számomra ez az ítélet nem elfogadható, mert azt sugallja, hogy tudják, nem vétettem a törvény ellen, mégsem adhatnak nekem igazat a hatalommal szemben” – írja blogján Lakó Péterfi Tünde. Azt is írja: ügyvédjével együtt úgy döntöttek, hogy a strasbourgi Európai Emberjogi Bírósághoz fordulnak.

(fotó: nava.hu)

 

Hirdetés