Öt év letöltendőt kapott az egykori ifjúsági és sportminiszter

Monica Iacob Ridzi csak fél évig volt miniszter, korrupció miatt ítélték el.
Hirdetés

Jogerősen ítélte hétfőn öt év letöltendő börtönbüntetésre Monica Iacob Ridzit a legfelsőbb bíróság. Ridzit, aki 2009-ben mintegy fél évig vezette az ifjúsági és sportminisztériumot, hivatali visszaélés miatt ítélték el.

Az egykori minisztert első fokon is öt évre ítélték tavaly januárban azzal a váddal, hogy fiktív szolgáltatásokat fizetett ki magáncégeknek. 2009-ben az ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint 700 ezer euróból valójában csak két koncertet rendeztek – egyet Bukarestben, egy másikat pedig Costineşti-en –, amelyeknek a valós költségei sokkal kisebbek voltak, mint a kifizetett összeg. Ridzi ezzel több mint félmillió euróval rövidítette meg az államkasszát.

Monica Iacob Ridzi egyébként a tizenharmadik egykori miniszter, akit jogerősen börtönbüntetésre ítéltek.

Az ex-miniszteren kívül bűntársait is elítélték: Ioana Elena Vârsta, Ridzi egykori tanácsosa szintén öt év letöltendőt kapott, a minisztérium hét másik egykori alkalmazottját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Hirdetés