Hanyagolja a közlekedésfejlesztési terv a szatmáriakat

A dokumentumban sem a szatmárnémeti körgyűrű, sem új híd nem szerepel.
Hirdetés

Nincs egyértelműen jelen a román közlekedési minisztérium 2030-ig elkészített cselekvési tervében a szatmárnémeti körgyűrű. Kereskényi Gábor szerint mások a kormány prioritásai. Különálló létesítményként sehol nem említi a Ioan Rus vezette és az ilyen ügyekben illetékes minisztérium által elkészített cselekvési terv az eddig minden választás alkalmából beígért szatmárnémeti elkerülő utat és a harmadik vagy negyedik szatmárnémeti Szamos-hidat.

A minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra, hogy milyen útépítéseket, fejlesztéseket tervez 2030-ig, a képviselőház előtt is bemutatott dokumentumban Kereskényi Gábor Szatmár megyei parlamenti képviselő nyomát sem találta a szatmárnémeti nagyberuházásnak. A régóta emlegetett szatmárnémeti körgyűrű csak közvetett formában szerepel a minisztérium terveiben, mutatott rá Kereskényi, ugyanis a minisztérium gyorsforgalmi utat akar építeni a tordai autópálya-szakasztól Szatmárnémetin át Halmiig, és ezt csatlakoztatni akarja a petei határátkelőhöz vezető 19A jelű úthoz, azért van szükség egy Szatmárnémetit elkerülő útra, vasúti felüljárókra és legalább egy Szamos-hídra.

Kereskényi szerint mindössze kétmillió lej van elkülönítve a Szatmárnémetit érintő beruházás-szakaszra, miközben ez még a műszaki dokumentáció elkészítéséhez is csak szűkösen lenne elég, hiszen egy nyolcszázmillió lejbe kerülő beruházásról van szó. A Szatmárnémetit érintő tervek valóra váltását a képviselő szerint tovább hátráltatja, hogy vannak olyan megvalósításra váró tervek az országban, amelyek sokkal előrehaladottabb stádiumban vannak. A minisztérium nyilván inkább ezek (például a Bors—Brassó autópálya-szakasz) folytatására fog összpontosítani, mintsem olyan új, sokba kerülő utakat elkezdeni, mint amilyen a szatmárnémeti körgyűrű, amelyiknek még végleges nyomvonala sincs, és amelyiknek esetében megvalósíthatósági tanulmányon kívül egyéb még nem készült.
 

Hirdetés