Már a szatmári MPP is inkább az EMNP-vel fogna össze

Ellenkező esetben összeomlik a polgári párt – mondják.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) Szatmár megyei elnöke, Hegedüs Pál szerint alakulatuk országos vezetése fel kellene hogy mondja az RMDSZ-szel egy évvel ezelőtt megkötött megállapodást és partnerségre kellene lépnie az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP). Nem túl élénk a pártélet az MPP szatmári szervezetében, a novemberre tervezett tisztújítást is elhalasztották február végére — Hegedüs Pál elnök szerint ennek egyik oka, hogy mindenki azt várja, dőljön el, merre veszi az irányt az alakulat a jövőben.

Mint ismeretes, a polgári párt elnöke, Biró Zsolt egy évvel ezelőtt hosszú távú stratégiai megállapodást kötött az RMDSZ-szel, amit az MPP-sek jelentős része igen rossz szemmel néz, mivel úgy vélik, pártjuk semmit nem kap cserébe a politikai rivális támogatásért. Ők azt szeretnék, ha felrúgná a pártvezetés az együttműködést az RMDSZ-szel és inkább az EMNP felé közelítene, mellyel ha nem is olvadnának egybe, legalább választási szövetségben maximalizálhatnák eredményeiket. Ennek az elvárásnak egyébként a sepsiszentgyörgyi szervezet a napokban lezajlott tisztújító ülése keretében hivatalosan is hangot adott.

Vannak ugyanakkor jó páran olyanok is az MPP soraiban, akik semmiképp nem akarnak a néppárttal együttműködni, mivel úgy vélik, az EMNP-sek elárulták őket, hisz tulajdonképpen az MPP-ből váltak ki, és fennállásuk óta lényegében azt rombolják, amit a polgári alakulat felépített.

„Az országos elnöktől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy készül tárgyalni az RMDSZ és az EMNP vezetőségével egyaránt. Úgy vélem, sürgősen fel kellene mondani az RMDSZ-szel való együttműködést, mivel ha ez nem történik meg, összeomlik az MPP” — vázolta álláspontját Hegedüs Pál, aki szerint félre kell tenni a sértődöttséget és ki kell egyezni a néppárttal, mivel a 2012-es választáson kiderült: a két fiatal alakulat külön-külön indulva nem ér el túlságosan jó eredményeket.

Hirdetés