„Kiátkoznák” az ortodoxok a Bálint-napot

Mert a tisztaság erényének meggyalázása. Meg a házasságon kívüli együttlét amúgy is bűn.
Hirdetés

A Szatmári és Máramarosi Ortodox Püspökség, valamint a Kolozsvári Ortodox Érsekség hivatalos közlönyében a romlottság napjának nevezte a szerelmesek napjaként divatba jött február 14-ét, azaz a Bálint-napot – vagyis, ahogy az elmúlt évtizedekben az angolszász kultúra hatására itt is meghonosult, a plüss-szívekbe fulladó Valentin-napot.

„Hívő szempontból ez egy mártír emlékének és a tisztaság erényének meggyalázása, a szexuális züllöttség népszerűsítése egy szent pap neve alatt… Bármely öntudatos és felelősségteljes keresztény tudja, és nem tűri, hogy a házasság szentségéből gúnyt űzzenek a villamoson, buszon vagy egy lebujban egy szélhámos esketésével, a Jézus Krisztus által alapított sákramentum, a papság és anyakönyvvezetők elleni kihívó dacolásként. Egy igaz keresztény tudja, hogy bármely házasságon kívüli szexuális együttlét erkölcstelen, bármennyire elterjedt is legyen ez a bűn” — áll a nyilatkozatban.

A szerelmet egyébként szép és felemelő érzésnek tartják az ortodox egyház képviselői, de úgy vélik, hogy a Bálint-nap nagyon eltávolodott az eredeti felfogástól. Mindemellett határozottan felkértek minden hívőt, hogy februárban kerüljenek mindenféle helyiséget és bulit, televíziós műsort vagy újságot, sőt beszélgetést is, amely a Bálint-naphoz kötődik valamilyen formában, és tagadjanak meg minden hozzá kapcsolódó ünneplést. A papokat, tanárokat, igazgatókat és a tanügy minden alkalmazottját pedig arra kérik, hogy népszerűsítsék az erényességet és a tisztaságot a fiatalok körében.
 

Hirdetés