Kemény vita volt a kolozsvári tanácsban a kétnyelvű táblákról (VIDEÓ)

Nem hajlandóak kitenni a magyar feliratot, de persze a magyarokat vádolják feszültségkeltéssel.
Hirdetés

Indulatos vita alakult ki a kolozsvári önkormányzati testület szerda délutáni ülésén a kétnyelvű városnévtáblákkal kapcsolatban – tájékoztattak a kolozsvári hírportálok.
Az actualdecluj.ro portál beszámolója szerint a témát Emil Boc polgármester hozta szóba.

„Bepereltek, és védekeztünk”

– így magyarázta, hogy a polgármesteri hivatal fellebbezett a kétnyelvű – román-magyar – táblák kihelyezését előíró bírósági ítélet ellen. A fellebbezés nyomán a bíróság megsemmisítette az alapfokú határozatot, arra hivatkozva, hogy a táblapert elindító hollandiai egyesület nem tekinthető felperesnek a kolozsvári magyarokat érintő ügyben.

Az ülést is vezető Csoma Botond képviselő kijelentette: amíg a polgármester aláírásával pereskedik a hivatal azért, hogy ne kelljen kitenni a kétnyelvű táblákat, addig a sokat emlegetett multikulturalizmus üres szöveg. Az RMDSZ színeiben megválasztott képviselő azt is kijelentette, hogy a szövetség a magyar mellett a német feliratot is szükségesnek tartja.

A tanácsülés felvétele:

 

 

Az indulatok akkor szabadultak el a gyűlésen, amikor a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport tagjai felolvasták románul és magyarul hétfőn közzétett kiáltványukat, amelyben ezer per indítását helyezték kilátásba a polgármesteri hivatal ellen a kétnyelvű táblák ügyében, és jelezték: levélben tájékoztatják Kolozsvár valamennyi testvérvárosát arról, hogy a polgármesteri hivatal csak beszél a multikulturalizmusról, a gyakorlatban azonban fellép a többnyelvűség ellen.

Hirdetés

Több román képviselő is feszültségkeltéssel vádolta a civil kezdeményező csoport tagjait.

„Ha ezer pert indítotok, még nagyobb ellenállásba ütköztök”

– fordult a fiatalokhoz Claudia Anastase, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője. Doru Stoica, a Nemzeti Liberális Párt képviselője is elmarasztalta a civileket a fellépés miatt.

Horváth Anna alpolgármester sértőnek találta a civil társadalom képviselőinek kioktatását. Az RMDSZ-es politikus kijelentette, hogy ha a politikai eszközök nem vezettek célra, akkor törvényszerű, hogy megmozdul a civil társadalom, és amikor a civil megmozdulások sem eredményesek, következnek a polgári engedetlenségi megnyilvánulások.

Emil Boc polgármester arra kérte az önkormányzati testület tagjait, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzanak, amelyek összekötik a román és a magyar közösséget. „A politikusoknak nem szabad uszítaniuk, hanem a tiszteletet és a toleranciát kell képviselniük” – jelentette ki a polgármester.

A közösségi oldalakon szerveződő Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport csütörtök délutánra szalagvágó villámcsődületre hívta szimpatizánsait Kolozsvár főterére. A bejelentés szerint a résztvevők által kifeszítendő 410 méteres szalagot hosszában fogják elvágni.
 

Hirdetés