Eurostat-kimutatás: nevetséges a minimálbér szintje Romániában

De azért nem kell elkeseredni, egy ország van, ahol még a romániainál is alacsonyabb a legkisebb kötelező fizetés szintje.
Hirdetés

A legmagasabb aktuális minimálbért változatlanul Luxemburg jegyzi, 1922 euróval havonta. A második helyen Belgium található 1501 eurós minimálbérrel, a harmadikra pedig Hollandia került, a belgánál mindössze néhány centtel kevesebbel.  A legnagyobb növekedés a minimálbér tekintetében Romániában volt, 14,1 százalékkal — derül ki az uniós statisztikai hivatal nemrég felfrissített, a tagállamok minimálbéreire vonatkozó adataiból. Ennek ellenére még mindig az utolsók között tanyázunk. A briteknél 13,3 százalékkal nőtt a minimálbér, Lettországban 12,55-kal. Ennek köszönhetően a lettek meg is előzték Magyarországot a rangsorban. Az Európai Unióban egyébként csak a cseh, a litván, a román és a bolgár minimálbér alacsonyabb, mint a magyar.

Az Eurostat szerint hat ország – az említett Luxemburgon kívül Belgium, Hollandia, Írország, Franciaország, Egyesült Királyság – rendelkezik 1400 eurót meghaladó vagy elérő minimálbérrel, 4 országban (Spanyolország, Málta, Görögország, Portugália) 800-600 euró körüli az átlagbér. A kelet-európai tagállamok sorát kb. 600 euróval Lengyelország nyitja meg, majd csökkenő sorrendben Horvátország, Észtország, Szlovákia, Lettország, Magyarország, Csehország, Litvánia következik (ez utóbbi 350 euró körüli átlaggal), a sor utolsó előtti helyén pedig Románia, a legvégén Bulgária szerepel, 200 eurónál kisebb átlagbérrel.
 

Hirdetés