Most éppen 1300 kilométernyi virtuális autósztrádánk van

De a jelek szerint a mennyiség korlátlanul növelhető.
Hirdetés

Ismét módosította a közlekedésügyi minisztérium a nagyszabású infrastrukturális fejlesztési tervét (Master Plan): a január közepén elkezdett közvita nyomán a szaktárca úgy döntött, hogy az eredeti elképzelésnél kétszer több autópályát épít. Az új stratégia szerint 2030-ig öszszesen 1300 kilométerrel bővítenék a romániai sztrádahálózatot, ez 645 kilométerrel több, mint amennyi a közvitára bocsátott Master Planban szerepelt. A közlekedésügyi minisztérium tájékoztatása szerint mégiscsak autópályának építenek meg több olyan szakaszt, amely eredetileg gyorsforgalmi út lett volna: például a Nagyszeben– Piteşti- és a Marosvásárhely–Târgu Neamţ–Ungheni-útszakaszokat.

A fejlesztési tervbe belefoglaltak egy bukaresti körgyűrűt is, amelynek szintén sztrádaminősítése lesz. A kormány emellett 1877 kilométernyi gyorsforgalmi út építését is tervezi. A közúti projektek költsége becslések szerint eléri a 26,48 milliárd eurót, ennek körülbelül felét autópályákra fordítják.

A nagyszabású fejlesztési terv további részében a vasúti projektek szerepelnek: a szaktárca 3219 kilométernyi vasútvonalat korszerűsítene, 425 kilométernyi szakaszt elektromos vezetékkel látna el, és ezer kilométernyi gyorsvasútvonalat építene.

A beruházások összértéke eléri a 19 milliárd eurót. Emellett tizenkét hajókikötő felújítását és 752 kilométernyi folyóvíz hajózhatóvá tételét is tervezik, erre 2 milliárd eurót szán a minisztérium. A Master Plan szerint tizennégy repülőteret is építenének 588 millió euróból. A fejlesztési tervben szereplő, 2030-ig megvalósítandó nagyszabású projektekre összesen 48 milliárd eurót szánnak. Tavaly szeptemberben a közlekedésügyi tárca terveiben még 656 kilométernyi autópálya és 2226 kilométernyi gyorsforgalmi út megépítése szerepelt 2030-ig, azt megelőzően pedig Dan Şova volt tárcavezető 2020-ig ígérte 1800 kilométer sztráda kivitelezését.
 

Hirdetés