Izsák: nem járnak el korrektül a vásárhelyi hatóságok

Nagyon úgy tűnik, minden ürügyet megragadnak, hogy megindokolják a székely szabadság napjára tervezett vonulás betiltását.
Hirdetés

Annak a hétfői marosvásárhelyi ülésnek a kulisszatitkairól mesélt a Népújságnak Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, amelyen a városi rendőrség magyar ügyek iránti szimpátiával már eddig sem vádolható vezetője, Valentin Bretfelean azt vizionálta, hogy a március 10-i, a székely szabadság napjára tervezett rendezvényt „külföldi erők” finanszírozzák.

A köztéri rendezvények kérvényeit elbíráló, konzultatív jellegű bizottság ülésére, amely a Siculitas Egyesület által 2015. március 10-re, a székely szabadság napjára meghirdetett megemlékezés, illetve az előzetes bejelentésben feltüntetett menetelés és tiltakozás ügyében tárgyalt, a magyar média képviselőit nem hívták meg.

Az idei március 10-i rendezvény előzetes bejelentésére 2015. január 30-án a polgármesteri hivatal átiratban közölte a Siculitas Egyesülettel, hogy az engedélyeztető bizottság 152. számú, január 30-án készült jegyzőkönyve alapján engedélyezi a Székely vértanúk emlékművénél a megemlékezést, de betiltja a menetelést, illetve a prefektúra előtti tüntetést. Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint a lényeg a jegyzőkönyvön van. Ugyanis arra a bizottsági ülésre, amelyre a polgármesteri határozat utal, nem hívták meg a Siculitas képviselőit, ellenben február 9-én odahívták, hogy az említett jegyzőkönyvet írja alá.

„Odahívtak 9-én, ahol a megyei csendőrség parancsnoka tett fel kérdéseket nekem. Az indoklás az volt, hogy szükséges bizonyos kérdéseket tisztázni. Ez tulajdonképpen egy vallatásra emlékeztetett engem, ahol az előzetes bejelentésünkben foglaltakból kellett részben vizsgáznom, másrészt pedig a gyülekezési törvényből. És voltak a tavalyi rendezvénnyel kapcsolatos kérdések, ami nem hatásköre egy ilyen bizottságnak.

Levetítettek egy talán 45 másodperces filmet a tavalyi rendezvényről, ami szintén nem a bizottság hatásköre, minősítő megjegyzéseket tettek a tavalyi, tavalyelőtti rendezvényünkre, és végül megkértek, hogy írjam alá a jegyzőkönyvet, amit nem tettem meg” – nyilatkozta a Népújság kérdésére Izsák Balázs.

Hirdetés

Kijelentette: a bizottság összetétele is diszkriminatív volt, mert a törvény azt mondja, hogy a bizottság tagjai a polgármester, a jegyző, a csendőrség, rendőrség.

Ezzel szemben a hétfői tanácskozáson nem volt ott a polgármester. Emellett olyan állítólagos kihágásokról beszéltek, amelyeket az előző években nem említettek a hivatalos jegyzőkönyvek.

Kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a klasszikus értelemben vett demokrácia működik-e Marosvásárhelyen, fogalmazott az SZNT elnöke. „Ha az egészet áthelyezzük a közigazgatási átszervezés kontextusába, ez az egész történet arról szól, hogy az Európa Tanácsot megpróbálják félrevezetni, ha tiltakozunk, megpróbálják betiltani a tiltakozást, megpróbálnak megfélemlíteni” – jelentette ki az SZNT elnöke.
 

Hirdetés