Már a könyves-gyertyás felvonulás helyszínébe is belekötött Florea

Úgyhogy a Színház tér helyett a virágóránál tartják a megemlékezést.
Hirdetés

Új helyszínen, a főtéri virágóránál szervezi meg a 25 évvel ezelőtti marosvásárhelyi gyertyás-könyves tüntetésre való keddi megemlékezését az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete, miután a polgármesteri hivatal nem engedélyezte a Színház téri rendezvényt.

„Azért volt szükség a helyszíncserére, mert Dorin Florea polgármester azt mondta, hogy a Színház teret csak kulturális rendezvények megszervezéséhez bocsátják rendelkezésre. Ők ajánlották a virágóra és az Avram Iancu-szobor közötti részt” – közölte Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei elnöke.

A kedden 18 órakor kezdődő rendezvényen arra emlékeznek, hogy 1990. február 10-én Sütő András felhívására körülbelül százezer magyar némán, táblák és transzparensek nélkül, kezükben gyertyával és könyvvel demonstrált a Bolyai-gimnáziumért. Az akkori cél, az anyanyelvi oktatás megteremtése ma is aktuális – mutatott rá az EMNT.

Kérik a résztvevőket, vigyenek magukkal könyvet és gyertyát, ugyanakkor tudatják, hogy a rendezvény csendben, felszólalások és zászlók nélkül zajlik.
 

Hirdetés