Johannis szorosabb együttműködést akar a hatalmi ágak között

Sok minden mást is akar: kisebb parlamentet, a választási és a pártfinanszírozási törvények módosítását, kevesebb sürgősségi kormányrendeletet, populizmust és szavazathajhászatot.
Hirdetés

Megválasztása óta első alkalommal állt a parlament plénuma elé Klaus Johannis államfő, aki azt ígérte, ezentúl minden parlamenti ülésszak elején meglátogatja a törvényhozókat. Az államfő szorosabb együttműködést szeretne a hatalmi ágak között, így a parlament és az elnöki hivatal, illetve a parlament és az igazságszolgáltatás között is. Beszédében egy erős, hiteles, felelősséget vállaló, és átláthatóan működő parlament mellett foglalt állást.

A parlamenti pártokkal folytatott előzetes tárgyalásokra utalva Johannis elmondta: örül, hogy mindenki nyitott a politikai intézmények megreformálására. Ehhez elsősorban az szükséges, hogy a politikusok

végleg felhagyjanak a populizmussal és a szavazatvadászattal, melyekkel nem lehet államot építeni – mondta.

Johannis a honatyák számának csökkentését sürgette, egy kisebb parlament ugyanis véleménye szerint hatékonyabban működhet. Arra kérte a parlamentet, hogy találjon megoldást a külföldön élő román állampolgárok szavazásának jogszerű biztosítására, ugyanakkor a pártfinanszírozási törvény módosításának szükségessége mellett érvelt. Johannis emlékeztetett arra, hogy a pártokkal közösen határidőket állítottak fel a törvények módosítására, melyek betartásához ragaszkodik.

A korrupció ellen folytatott küzdelem jegyében Johannis azt kérte,

hogy a parlament egyszerűsítse a volt honatyák kiadatását lehetővé tevő eljárást,

Hirdetés

hogy az igazságszolgáltatás végezhesse a dolgát. Az államfő mindemellett a túl gyakori sürgősségi kormányrendeletekről is említést tett, mondván: ellenzékben minden párt ellenzi, hatalmon viszont előszeretettel élnek a sürgősségi kormányrendeletek lehetőségével. Kiemelte a politikai migráció előtt utat nyitó 2014/55-ös számú rendeletet, mely Johannis szerint bumerángként tért vissza egy olyan jogi helyzetet teremtve, melyet szinte lehetetlen orvosolni.

Fotó: http://presidency.ro/

Hirdetés