Bretfelean: a szervezők itatják a székely felvonulás résztvevőit

Külföldről pénzelik a buszoztatást, a résztvevők leitatását – mondja a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője.
Hirdetés

Világos, hogy a marosvásárhelyi székely felvonulást valakik finanszírozzák, mégpedig külföldről – jelentette ki hétfőn Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője. Szerinte csak így lehetséges, hogy a szervezők annyi embert odabuszoztatnak,

útközben pedig leitatnak,

hogy aztán részegen randalírozzanak a városban.

Bretfelean annak a városházi bizottságnak a vezetője is, amely az engedélyköteles köztéri rendezvények megtartására vonatkozó kérvényeket bírálja el.

A testület hétfőn elutasította a Siculitas Egyesület kérvényét a március 10-én, a Székely Szolidaritás Napján tervezett tiltakozó felvonulás engedélyezésével kapcsolatban. A bizottság ülésén jelen volt a kérvényező nevében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is.

A bizottság azért utasította el a felvonulás jóváhagyását, mivel a szervezők nem tájékoztattak arról, hogy milyen lépéseket terveznek az esetleg

a felvonulók közé beszivárgó szélsőséges elemek

megnyilvánulásai ellen.

Hirdetés

Az ülésen Bretfelean azt mondta Izsák Balázsnak, hogy az RMDSZ 25 éve rendez megemlékezést március 15-én, de tiszteletben tartja a román lakosságot, nem úgy, mint a március 10-i rendezvény, amelyen az elmúlt években állam- és románellenes jelszavakat skandáltak.

Izsák Balázs elmondta, hogy a tavalyi felvonuláson

a rendbontókat nem a szervezők hívták meg,

a csendőrség által kiállított jegyzőkönyvekben pedig nem szerepel, hogy államellenes jelszavak hangzottak volna el. „Mi tiszteletben tartjuk a törvényeket, és elvárjuk, hogy a hatóságok is tiszteletben tartsák” – szögezte le.

A bizottság álláspontja egyébként csak konzultatív, az engedélyt a polgármester adhatja meg. Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester korábban jelezte: a március 10-i postaréti megemlékezést engedélyezi, de a felvonulást nem.

Hirdetés