Újabb magyarellenes jogsértések

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat szerint törvénytelenül akadályozzák a helyi népszavazásokra vonatkozó kezdeményezéseket, és a magyar nyelvű betegtájékoztatók hiánya is veszélyes.
Hirdetés

Alapvető demokratikus elv megsértéséről értesíti a nemzetközi közösséget legutóbbi angol nyelvű hírlevelében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat háromszéki szervezete a régiós népszavazás megakadályozása kapcsán. Ugyanakkor egy újabb, az erdélyi magyarságot sújtó diszkriminációra is felhívja a figyelmet, ezúttal a gyógyszerhasználat tekintetében.

A szervezet immár harmadik ilyen jellegű hírlevelének összeállítói mindenekelőtt arra hívják fel a figyelmet, hogy „a román állam adminisztratív eszközökkel és az alkotmányra való hivatkozással lehetetleníti el a regionális referendum-kezdeményezéseket, és ez demokráciadeficitet okoz az országban, tekintve, hogy a referendumon való konzultáció alapvető demokratikus elv”. Emlékeztetnek, hogy a folyamat nem új ke¬letű, hiszen már 2013-ban az akkori Kovászna megyei pre-fektus, Dumitru Marines¬cu annak ellenére akadályozta mega referendum megszer¬vezését Székelyföld fejlesz¬tési régióvá alakításáról, hogy az RMDSZ két hét alatt több mint 170 ezer aláírást gyűjtött össze ahhoz.

A hírlevél második részében a jogvédő szolgálat egy másik aggasztó, jó ideje rendezetlen jelenségre hívja fel a figyelmet, ez a gyógyszerek magyar nyelvű használati utasításának a teljes hiánya. Meglátásuk szerint a magyar anyanyelvű lakosság egészségét veszélyezteti, hogy a nyelvi korlátok miatt esetleg helytelen információkhoz jut a készítményekkel kapcsolatosan. A jogvédők felhívják a figyelmet, hogy Románia több olyan nemzetközi egyezményt aláírt és ratifikált, melyek biztosítják a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való tájékoztatást egy sor területen, így például az orvosi és gyógyszerészeti információk tekintetében, de a jelek szerint ez senkit nem sarkall arra, hogy az előírásokat be is tartsák.
 

Hirdetés