Nem lesz kétnyelvű helységnévtábla Kolozsváron

A bíróság ugyanis érvénytelenítette a korábbi törvényszéki ítéletet, amely magyar nyelvű táblák kihelyezésére kötelezte a polgármesteri hivatalt.
Hirdetés

A Kolozsvári Táblabíróság – a honlapján közölt ítélet szerint – úgy értékelte, hogy a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány nem illetékes pereskedni a kolozsvári magyar feliratok ügyében – írja az MTI.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kolozs Megyei Törvényszék 2014 júliusában az alapítvány keresete alapján azt állapította meg, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának a számaránya a törvényben rögzített húsz százaléknál kevesebb.

Az alapítvány jogi képviselője, Szőcs Izabella (a vele készült korábbi interjúnkat itt olvashatják) közel háromezer kolozsvári magyar aláírását is csatolta a perirathoz, hogy ezzel tanúsítsa, Kolozsvár lakói is igénylik a magyar helységnévtáblákat.
 
Emil Boc polgármester annak ellenére is fellebbezett a kétnyelvű helységnévtáblára kötelező ítélet ellen, hogy – a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa projekthez kötődően – a helyi önkormányzat ötnyelvű városkapuk felállításáról írt ki pályázatot.
 

Címlapképünk montázs

Hirdetés