Mégsincs vége a névtelen mobilozásnak

A szenátus csütörtökön elutasította a feltöltőkártyák névtelenségét eltörlő jogszabályt.
Hirdetés

Miután az alkotmánybíróság teljes egészében alkotmányellenesnek nyilvánította a Big Brother-törvényként elhíresült információbiztonsági törvényt, a szenátus csütörtökön elutasította a feltöltőkártyák névtelenségét eltörlő jogszabályt. 93-an szavaztak a névtelenség eltörlése ellen, és ketten pedig mellette – adja hírül az Agerpres. A jogszabály a mobiltelefon-használók 67 százalékát érintette volna, ennyi ugyanis a feltöltőkárytások aránya Romániában.

A parlament a titkosszolgálatok javaslatára tűzte újra napirendjére az úgynevezett Big Brother-törvényt, mely lehetővé tette volna, hogy a telefon- és internetszolgáltatók hat hónapig tárolják, és igény esetén a hatóságok rendelkezésére bocsássák előfizetőik távközlési tevékenységének bizonyos adatait.

A feltöltőkártyások adatainak rögzítését azért is kérvényezték, mert diszkriminációnak minősül az, hogy az előfizetőknek szerződést kell kötniük a szolgáltatóval, ehhez pedig meg kell adniuk személyazonossági adataikat, míg a feltöltősök névtelenül telefonálhatnak.

Fotó: Cotidianul.ro 

 

Hirdetés