A SRI-főnököt mószerolja a korrupcióval gyanúsított Elena Udrea

Ha már elővették a korrupcióellenes ügyészek, megpróbál mindenkit magával rántani.
Hirdetés

A parlament hírszerzést felügyelő bizottsága hétfőn meghallgatja Florian Coldeát, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ügyvivő vezetőjét annak nyomán, hogy a korrupcióval gyanúsított korábbi régiófejlesztési és idegenforgalmi miniszter, Elena Udrea egyrészt azzal vádolta meg, hogy ő áll az ellene indult ügyészségi eljárások mögött. Másrészt azzal, hogy személyesen követelt félmillió eurót exférjétől, a szintén korrupciós gyanúba keveredett Dorin Cocoştól a szociáldemokrata párti Sebastian Ghiţă hírcsatornája, a România TV számára.

Udrea, aki egyben a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, és akinek esetében az alsóház jogi bizottsága szerdán úgy döntött: támogatja a DNA ellene indjtandó bűnvádi eljárását, hétfőn este a Gândul hírportálnak nyilatkozva azt mondta: Traian Băsescu akkori államfőt is tájékoztatta arról, hogy Florian Coldea, aki akkor a SRI helyettes vezetője volt – és aki George Maior múlt heti lemondását követően ügyvivőként irányítja a hírszerzést – félmillió eurót kért exférjétől, a szintén korrupciós gyanúba keveredett Dorin Cocoştól a szociáldemokrata párti Sebastian Ghiţă hírcsatornája, a România TV számára.

A politikusnő azt ugyanakkor nem árulta el, hogyan reagált erre az államfő. Udrea elmondta: onnan szerzett tudomást az ügyről, hogy volt férje megkérte, szervezzen számára találkozót Coldeával és Maiorral. Ő azonban nem hozta össze a megbeszélést. Azt is elmondta, hogy Ghiţă a börtönben is meglátogatta Cocoşt. Mint ismeretes, Udrea korábban azt mondta: Ghiţă közeli viszonyban van a SRI-vezetőkkel, és ő árulta el neki a háttérinformációkat.

Udrea ellen több ügyben is nyomoz az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Először csütörtökön indult ellene eljárás pénzmosás és hamis vagyonbevallás leadása miatt, miután a gyanú szerint tudott arról, hogy férje közvetítőként működött közre korrupciós ügyletekben, és ezért jelentős összegeket kapott, amelyeket többek között kölcsönnek álcázva próbált eltüntetni.

Udrea ezt követően feljelentette Florian Coldeát, azt állítva, az ügyvivő SRI-vezér áll az ellene indított eljárás hátterében, mivel gyűlöli őt, ugyanis korábban „alternatív hírforrásként” működött az államfő számára a SRI-vel szemben. Udrea vagyonát időközben az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) is górcső alá vette.
 

Hirdetés