Ponta nagyokat ígér, de inog a széke

Gazdasági növekedés, alacsonyabb áfa – ha az ellenzéken múlik, nem Victor Ponta valósítja meg.
Hirdetés

Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök a parlament támogatását kérte hosszú távú tervei valóra váltásához hétfőn, a tavaszi ülésszak nyitónapján, miközben több kormánypárti honatya átült a kormánybuktatásra készülő jobbközép ellenzék táborába.

Ponta a képviselőház előtt mondott beszédében gazdasági növekedést, több munkahelyet, szociális juttatásokat és adócsökkentést ígért. Egyebek között új adótörvénykönyv elfogadásához kért támogatást, amely szerinte lehetővé teszi, hogy Románia jövőre csökkentse az áruforgalmi adót a „2010-es szint közelébe”. 2010-ben 19-ről 24 százalékra emelték az áfát.

Ponta azt mondta: kormánya kevesebb sürgősségi rendeletet fog hozni, ha az új államfő már nem küld vissza annyi törvényt megfontolásra a parlamentnek, mind elődje tette.

Pontának azonban megingott a támogatottsága, amióta novemberben elvesztette az elnökválasztást. A pártelnök-kormányfő decemberben kizárta a PSD-ből a távozását követelő ellenlábasait, köztük Mircea Geoană szenátort, a párt volt elnökét. Geoană most új szociáldemokrata alakulatot szervez, amelyhez eddig 16 törvényhozó csatlakozott – nem csak a PSD-ből -, akik korábban a Ponta-kormányt támogatták.

Hétfőn a kormányoldal hat képviselője ült át a Klaus Johannis államfőt támogató Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójába. A PNL közölte: bizalmatlansági indítvánnyal próbálja leváltani Pontát.

Hirdetés

Az új PNL-t alkotó két jobbközép párt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a történelmi PNL a tavaszi ülésszaktól kezdődően – a képviselőházban és szenátusban is – közös frakciót hozott létre, ezzel újabb lépést tett a teljes összeolvadás felé, amelyet a 2016-os parlamenti választások után akarnak véglegesíteni.

Mint ismeretes, Klaus Johannist a PNL éléről választották államfővé. Váratlan választási sikere nyomán a  jobboldali összefogás népszerűsége is megugrott. Johannis több ízben jelezte, hogy szívesebben dolgozna együtt egy, a PNL körül szerveződő kormánnyal.

Pontának decemberben még kényelmes többsége volt a parlamentben, Romániában azonban nem szokatlan, hogy a törvényhozók egy része igyekszik idejében átülni a „feljövőben lévő” oldalra: Ponta is így került hatalomra 2012-ben, fél évvel a parlamenti választások előtt.
 

Hirdetés