Erre jutottak Borbélyék Neptunon

Az Átlátszó Erdély ma részleteket közölt a PER kezdeményezte román-magyar tárgyalások jegyzőkönyveiből.
Hirdetés

Az oknyomozó blog folytatásokban közli az 1990-es években tartott találkozósorozat részleteit. A Neptun-botrány ’93-as kirobbanása előtt már két évvel felvette a PER a kapcsolatot az RMDSZ vezetőivel. 1992-ben, az első, Ceausescu neptuni protokollvillájában tartott beszélgetés egy nagy kibeszélő show volt. 

A magyarok mindent hangsúlyoztak, amit azóta is fontosnak tartunk: kollektív jogok, helyi autonómia, kétnyelvű helységnévtáblák, magyar egyetem, a fekete márciushoz kapcsolódó perek diszkriminatív volta. Fél évvel később, egy svájci találkozón ezeket sorra kihúzták.
 
A ma publikált rész szerint nem is a román tengerparton, hanem már korábban, a svájci Gerzensee-ben körvonalazódott a megegyezés. A tárgyalásokon az RMDSZ-es meghívottak kisebb, kompromisszumos javaslatokat tettek.
 
Félreteszik a kollektív jogokat („let’s not discuss collective rights but laws that encourage minority rights” – Tokay, „collective rights can be discussed without results” – Borbély), valamint a kizárólag magyar egyetemet („lets not have a university only for Hungarians – Bolyai for all minorities” – Tokay) – írja az Átlátszó Erdély.
 
A ’93 nyarán kötött megegyezés konkrét eredménye végül a nem túl hosszú életű Nemzeti Kisebbség Tanács megalakulása és 300 hely biztosítása volt a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen a magyar tanárképzés számára a következő tanévtől. És ennek is úgy örültek a felek, hogy tapsoltak és gratuláltak egymásnak.
 
Szaftos részletek a beszélgetések hangulatáról, a jegyzőkönyvekből és neptuni körülményekről az alábbi linken.

Hirdetés