Lehallgatták és megfigyelték Korodit

Mert az erdő-visszaszolgáltatási maffia felgöngyölítése idején ő volt a környezetvédelmi miniszter, és az egyik vádlott őt is felhívta.
Hirdetés

Lehallgatta és megfigyelte az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérésére a hírszerzés Korodi Attila akkori környezetvédelmi minisztert a Viorel Hrebenciuc volt vezető PSD-s politikus nevéhez kapcsolódó illegális erdő-visszaszolgáltatási ügyben – tudta meg a Mediafax ügyészségi forrásokból.

Mint kiderült, a DNA azért kért és kapott bírói engedélyt tavaly szeptemberben az RMDSZ-es politikus megfigyelésére, mert a visszaszolgáltatási ügy egyik vádlottja, egy Kádas József nevű férfi – aki az RMDSZ csúcsvezetésének számos tagját ismerte – többször is megkereste, hogy hozza össze őt Pásztor Sándor volt környezetvédelmi államtitkárral, akin keresztül a Romsilva vezetőjéhez próbáltak meg eljutni.

A hírügynökség a Kádas és Korodi közötti beszélgetések jegyzőkönyvét is közzétette. A találkozóra ugyanakkor végül nem került sor. Mint kiderült, Korodi tanúként szerepel az ügyben, a DNA már kihallgatta, és a tárgyalás során is beidézik majd tanúvallomást tenni.

Korodi vasárnap elmondta: tudta, hogy megfigyelik, tanúskodott is, de leszögezte: őt személyesen semmilyen közbenjárás érdekében nem keresték meg. Közölte, Kádas, aki vegyész, azért kereste meg, mert valamilyen kutatása ügyében akart vele tárgyalni.

Hirdetés

A tavaly kirobbant Sturdza-ügy az egyik legnagyobb restitúciós-korrupciós botrány a rendszerváltás óta, amelynek magas rangú politikusok, bírák, ügyvédek az érintettjei. Az ügyészség szerint a Ghica nemesi család leszármazottjaként Gheorghe Paltin Sturdza illegálisan, fehérgalléros bűnszervezet segítségével kapott vissza 43 ezer hektár erdőt Bákóban.

A DNA szerint a bűnszervezet 304 millió eurós kárt okozott a román államnak.
 

Hirdetés