Nemzeti parkból származó fát is trancsírozott az osztrák fafeldolgozó

A Retyezátból a Schweighoferhez – lekövették a törvénytelenül kivágott rönkök útját.
Hirdetés

Több mint egymillió megtekintést gyűjtött be az a Facebookon tavaly év végén közzétett felvétel, mely arra kényszerítette az osztrák Holzindustrie Schweighofer társaság vezetőségét, hogy reagáljon rá – közölte a România Curată portál.

A hatperces kisfilm egy előző év februárjában indult tényfeltáró tevékenység eredménye, melyet az Agent Green szervezet vezetője, Gabriel Păun készített, és azt örökíti meg, amint egy rönkfával megrakott teherautó a Retyezát Nemzeti Parkból hivatalos dokumentumok nélkül jutott el az osztrák fafeldolgozó szászsebesi gyárába. Ennek következtében a cég képviselői találkozóra hívták Bécsbe Gabriel Păunt. A találkozó kapcsán elmondta, a társaság azt ígérte, közösen keresnek megoldást arra, hogy a faanyag útja nyomon követhető legyen, ugyanakkor lehetetlenné váljon, hogy rezervátumokból származó rönk bejusson gyáraikba.

Az Agent Green környezetvédelmi nonprofit szervezet közel egy évig követte a Retyezátban zajló illegális kitermelést, pedig a környezetvédelmi területen tilos bármilyen fa kivágása. Meglepetésükre, a kivágott rönkök az osztrák konszern gyárában kerültek feldolgozásra, bár a társaság 2014 nyarán azt ígérte, kiszűrik a rezervátumokból kitermelt fát.

Gabriel Păun feltérképezte a Retyezát Nemzeti Park törvénytelen vágások érintette területeit, figyelte a rönkökkel megrakodott autókat, feljegyezte a rendszámokat, a 112-es segélyhívón ellenőrizte a szállítmányok legalitását, majd célállomásukig követte őket. Így jutott el a jelentős üzleti forgalmat bonyolító osztrák fafeldolgozó gyárához.
 

Hirdetés