Nehezen indul be a kártyás rendszer

De ettől még vasárnaptól már használható. Májustól pedig egészségügyi kártya nélkül nem áll szóba velünk az orvos.
Hirdetés

Vasárnaptól lép érvénybe az egészségügyi kártya használata, kötelező viszont csak május elsejétől lesz. A kormány szerdai ülésén – az eredeti terveket már többször is figyelmen kívül hagyva – április elseje helyett május elsejétől rendelte el az egészségügyi kártyás biztosítási rendszer kötelező használatát.

A felmerülő problémákat még mindig nem sikerült megoldani: a háziorvosok a kártyaleolvasók hiányára panaszkodnak, a biztosítottak közül pedig sokan még nem jutottak hozzá az azonosítóhoz. Az is kérdés, hogyan olvassák le a kártyán feltüntetett opcionális adatokat, ha az azonosító tulajdonosa például súlyos balesetet szenved, és eszméletét veszti. A kártya aktiválásához szükséges PIN-kódot ugyanis csak a tulajdonosa ismerheti.

A Maszol-ro-nak Gheorghe Ionuţ, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője megerősítette, a jelenlegi és az egészségügyi kártyás biztosítási rendszer április 30-ig párhuzamosan fut, azaz papírigazolásokkal is igénybe vehetők az egészségügyi szolgáltatások. Május elsejétől viszont csak az újonnan bevezetett azonosítókkal lehet az egészségügyi szolgáltatásokat elszámoltatni az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.
 

Hirdetés