Megújítanák a szatmárnémeti repülőteret

Már csak pénzt kell hozzá találni.
Hirdetés

A Szatmár Megyei Tanács tervei között évek óta szerepel a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér korszerűsítése. Az idei év fő célkitűzése is ez a beruházás, melynek értéke 64,5 millió lej. A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér a Szatmár Megyei Tanács vezetőségének szívügye, hiszen évről évre támogatják a reptér korszerűsítését. A repülőtér kihasználtsága igencsak alacsony, csupán a Szatmárnémeti—Bukarest—Szatmárnémeti járat üzemel. Ezt a Tarom légitársaság üzemelteti.

Több kezdeményezés volt már nemzetközi charter-járatok elindítására vonatkozóan, ám mind az antalyai, mind a torinói járat megszűnt. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke többször is ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy újabb külföldi járatok indulnak, Frankfurt, München, Róma irányába, a gyakorlatban azonban semmi sem történt. Úgy tűnik, hogy idén ismét elindul az antalyai járat, de csak a nyári szezonban fog üzemelni.

A repülőtér igazgatója, Nicolae Fechete az évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavaly csökkent a repülőtér saját bevétele és az utasok száma, mivel 65 napig nem fogadott járatokat a leszállást segítő rendszer korszerűsítése miatt. A bevétel szempontjából ez azt jelenti, hogy tavaly 738 831 lejes saját bevételre tett szert a repülőtér, míg 2013-ban 908 845 lej, 2012-ben pedig 886 471 lej saját bevétele volt.

Az igazgató elmondta, tavaly átlagosan 55 alkalmazottja volt a repülőtérnek, melyet idén tovább szeretnének bővíteni. Az igazgató elmondta, a repülőtér remélhetőleg 2015 végéig teljes átalakuláson megy majd át. A légikikötő korszerűsítésének munkálatairól szóló versenytárgyalás kiírása decemberben megjelent a Közbeszerzési Eljárások Elektronikus Rendszerében (SEAP), a licit határideje február 5. A licitre bocsátott munkálatok értéke 64,5 millió lej, ám egyelőre azt nem lehet tudni, milyen finanszírozásból valósul meg a beruházás.

Hirdetés

A projekt keretében megújulna a kifutópálya, annak megvilágítása, sőt a repülőtér épülete is új arculatot kapna. Jelenleg több finanszírozási lehetőséget is számba vesznek a repülőtér üzemeltetői, ám a legkézenfekvőbb a Közlekedési Operatív Program (POS-Transport) keretében megmaradt pénzalapok újraleosztása lenne.

Amennyiben a szatmári repülőtér nem kerül fel a tartaléklistára, akkor kormánytámogatással valósítanák meg a nagyszabású beruházást.

Hirdetés